Správa rezerv: Zásobování Česka pohonnými hmotami je nyní plynulé

16.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. září (ČTK) - Zásobování Česka pohonnými hmotami je v tuto chvíli plynulé. V reakci na dění v Saúdské Arábii to dnes ČTK řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Ropa ze Saúdské Arábie se v tuzemsku nezpracovává, úřad přesto situaci monitoruje, uvedl. Sobotní útoky na dvě ropná zařízení snížily denní těžbu země o 5,7 milionu barelů, což odpovídá zhruba polovině těžby v zemi a pěti procentům globálních dodávek ropy.

Ceny ropy reagovaly prudkým růstem zhruba o pětinu na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Dolarový růst ropy Brent byl nejvyšší od roku 1988 a procentní od počátku 90. let. Podle analytiků oslovených dnes ČTK může cena pohonných hmot v Česku v následujících týdnech stoupnout, strmý růst ani jejich nedostatek však nehrozí, zásobovat se například do kanystrů se nevyplatí.

\"Zásobování České republiky pohonnými hmotami je v tuto chvíli plynulé. Navíc máme v českých rezervách zásoby ropy a ropných produktů na 78 dní fungování státu,\" uvedl dnes Švagr. České státní rezervy ropy byly naposledy využity petrochemickým holdingem Unipetrol letos v květnu při kontaminaci ropy v ropovodu Družba, kterým do Česka teče ropa z Ruska. Firma je využila pro svou rafinerii v Litvínově.

Švagr už dříve řekl, že ze státních hmotných rezerv Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, tedy V4, byly tehdy během měsíce poskytnuty asi dva miliony tun ropy. Unipetrol v ČR provozuje vedle litvínovské rafinerie také rafinerii v Kralupech nad Vltavou. Roční kapacita obou českých rafinerií je dohromady zhruba devět milionů tun ropy.

Před problémy s Družbou nouzové zásoby ropy v Česku ke konci března meziročně klesly zhruba o tři dny na 83,71 dne průměrných čistých denních dovozů. Česko tak již třetí rok neplní směrnici EU, podle které má být zásoba na 90 dní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK