Ceny ropy zahájily obchodování v Asii poklesem o jedno procento

17.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. září (ČTK) - Ceny ropy zahájily dnešní obchodování v Asii poklesem o více než jedno procento, drží se však relativně vysoko. Obchodníci zůstávají kvůli sobotnímu útoku na ropná zařízení v Saúdské Arábii, které snížily těžbu země o polovinu, nervózní. V pondělí ceny v reakci na útoky stouply nejvíce za několik desetiletí.

Kolem 7:30 SELČ cena severomořské ropy Brent klesla o 0,9 procenta na 68,41 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o 1,3 procenta na 62,07 dolaru za barel.

V pondělí cena ropy Brent po začátku obchodování stoupla o téměř 20 procent, což byl nejvyšší pokles za téměř 30 let. Později část zisků smazala a uzavřela s růstem o 15 procent.

Sobotní útoky posílily nejistotu na ropném trhu, který byl v posledních měsících relativně tlumený kvůli zpomalení globálního ekonomického růstu a americko-čínské obchodní válce. Saúdská Arábie je největším světovým vývozcem ropy a takzvaným dodavatelem poslední instance, na kterého se spoléhalo v době nečekaného výpadku dodávek jinde.

\"Otázkou zůstává, jak dlouho bude trvat, než se dodávky obnoví,\" uvedla analytička Natixis Investment Managers Esty Dweková. \"Nicméně (geopolitická) riziková přirážka, kterou trhy v zásadě v posledních měsících ignorovaly ve prospěch obav z růstu, bude pravděpodobně v budoucnu promítnuta do ceny,\" dodala.

Ukazatel volatility na ropném trhu stoupl v pondělí nejvýše od prosince a obchodní aktivita naznačila, že investoři očekávají v nadcházejících měsících vyšší ceny.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 68,41 69,02 New York - NYMEX WTI říjen 62,07 62,90

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK