Trump: USA dosáhly s Japonskem dohody o clu a digitálním obchodě

17.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/Tokio 17. září (ČTK) - Spojené státy dosáhly s Japonskem obchodní dohody týkající se celních bariér a digitálního obchodu, oznámil v pondělí prezident Donald Trump. Dohody by měly podle něj vstoupit v platnost v nadcházejících týdnech. Japonská vláda je ale v hodnocení opatrnější, podrobnosti dohody podle ní ještě zbývá doladit, informovala dnes agentura AP.

Obě země se koncem srpna shodly na důležitých prvcích dohody souvisejících se cly na zemědělské a průmyslové zboží a s digitálním obchodem. To vydláždilo cestu ke konečné dohodě.

Dohoda by mohla být podepsána koncem tohoto měsíce, kdy se Trump zřejmě setká v New Yorku s japonským premiérem Šinzóem Abem při zasedání Valného shromáždění OSN, uvedla agentura Reuters.

Detaily dohody zatím nejsou známy. Očekává se, že Japonsko sníží cla na některé americké zemědělské produkty, jako je hovězí, vepřové, pšenice a mlékárenské zboží. Pro Washington mají zemědělské produkty vysokou prioritu. Američtí zemědělci se dostali v Japonsku do nevýhodného postavení, když Spojené státy odstoupily od Transpacifické obchodní dohody (TPP), která zahrnuje země jako Austrálii a Kanadu a která snížila cla na dovoz do Japonska z partnerských zemí.

Vzhledem k tomu, že Spojené státy hrozily zavedením cel na dovoz aut, centrem zájmu bude to, zda Japonsko získá ujištění, že auta clům podléhat nebudou. Obchodní jednání vedl japonský ministr zahraničí Tošimicu Motegi a podle něj se očekává, že USA písemně slíbí, že nebudou zavádět dodatečná cla na japonská auta, upozornila agentura Kjódó.

Trump v prohlášení pro americký Kongres dodal, že jeho vláda plánuje s Japonskem další jednání, která se budou týkat komplexnější obchodní dohody. Výsledkem má být \"spravedlivější a vzájemnější obchod mezi USA a Japonskem\". Upozornil, že uzavřené dohody nemusí schvalovat Kongres, protože byly dojednány podle ustanovení v obchodním zákoně, které umožňuje prezidentovi USA provádět vzájemné snižování cel veřejnou vyhláškou.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK