SŽDC pozemky v Bubnech Sanglii neprodá, nabídne je v soutěži

17.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Správa železnic se dohodla na zrušení smlouvy o budoucím prodeji pozemků v pražských Bubnech. Na tom se před deseti lety dohodla se společností Sanglia Trading, která za ně měla zaplatit zhruba 105 milionů korun. Důvodem ke zrušení byly zákonné nedostatky smlouvy. ČTK to sdělila mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Kateřina Šubová. Pozemky v Bubnech nyní organizace nabídne k prodeji ve veřejné soutěži. Společnost Sanglia Trading se ČTK nepodařilo kontaktovat.

\"Současné vedení SŽDC vnímalo dle právní analýzy smlouvu za neplatnou z důvodu absence zákonem stanovených náležitostí a usilovalo o ukončení této smlouvy, což se po jednáních podařilo,\" uvedla Šubová. Ve smlouvě podle ní není dostatečně vymezena doba uzavření budoucí smlouvy. \"Dle právního posouzení nesvědčil Sanglii žádný vynutitelný právní nárok na nabytí vlastnického práva k předmětným pozemkům,\" podotkla mluvčí.

SŽDC se na budoucím prodeji pozemků dohodla se Sanglia Trading v červnu 2009. Smlouva počítala s cenou 4232 korun za metr čtvereční pozemku a 15.000 korun za každou budovu. Jedna z budov pak měla být oceněna znaleckým posudkem. Přesné hranice pozemků měly být vymezeny teprve podle zjištění rozsahu pozemků, které by správa železnic potřebovala pro provoz dráhy. Sanglia uspěla ve veřejné soutěži.

Současné vedení SŽDC se pokouší odstoupit i od další smlouvy o budoucím prodeji pozemků, které organizace vlastní. Jde o prodej území u dejvického nádraží, na jejichž budoucím prodeji se předchozí vedení organizace dohodlo se společností Amádeus Real, a to bez veřejné soutěže. Správa železnic v červnu kvůli tomu podala žalobu na neplatnost smlouvy o budoucím prodeji pozemků. Lukrativní parcely u metra Hradčanská o rozloze 24.000 metrů čtverečních mohou mít v budoucnu podle odhadů tržní hodnotu až miliardu korun. Smlouva s developerem počítá se stanovením ceny pozemků až v době transakce za pomoci znaleckých posudků tak, aby odpovídala cenám okolních pozemků. V registru smluv je zatím uvedena cena 283 milionů korun.

Sanglia Trading vznikla podle informací v obchodním rejstříku v roce 2008. Podle zveřejněných údajů však v posledních letech utlumila svou obchodní činnost. Podle posledních dostupných údajů z roku 2010 skončilo hospodaření společnosti na nule.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK