Německo slíbilo bojovat proti snahám o vydávání paralelních měn

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. září (ČTK) - Německá vláda dnes schválila komplexní blockchainovou strategii, ve které slíbila, že bude bojovat proti snaze firem zavádět paralelní měny. Rozhodnutí německé vlády je dalším signálem, že plány provozovatele sociální sítě Facebook na zřízení vlastní měny libra v Evropě narazí na obtížné regulační překážky.

Německá vláda uvedla, že chce sice podpořit digitální transformaci své ekonomiky, ale zároveň i řešit rizika, která z těchto technologií plynou.

\"Chceme být v čele a dál posilovat pozici Německa jako předního technologického místa,\" prohlásil ministr financí Olaf Scholz. Dodal, že technologie blockchain by k tomu mohla přispět, protože je stavebním kamenem budoucího internetu.

\"Zároveň ale musíme chránit spotřebitele a státní suverenitu,\" řekl Scholz. Doplnil, že základním prvkem státní suverenity je vydávání měny a Německo tento úkol nepřenechá soukromým společnostem.

Cílem německé vlády je také úzce spolupracovat s evropskými a mezinárodními spojenci, aby zabránila tomu, že se takzvané stablecoiny stanou alternativními měnami. Stablecoin je formou kryptoměny, která je vytvořena tak, aby minimalizovala nestabilitu ceny. Je proto vázána na určitá aktiva, jako jsou peníze, zlato nebo kovy.

Německá vláda chce také letos navrhnout právní předpisy, které by umožnily zvedení elektronických dluhopisů založených na blockchainu.

Blockchain, do češtiny také někdy překládán jako bločenka, je specifický druh databáze, jakási internetová kniha účetních záznamů. Na rozdíl od běžných databází je decentralizovaná, tedy nemá žádného centrálního správce a nachází se na velkém množství počítačů po celém světě. Transakce ověřuje samotná síť. Do širšího podvědomí se tato technologie dostala díky kryptoměnám, pro jejichž tvorbu se používá.

Projekt digitální měny libra je nejznámějším projektem takzvaného stablecoin. Francie a Německo minulý týden oznámily, že libra představuje riziko pro finanční sektor a že by neměla být v Evropě povolena. Podpořily také rozvoj alternativních veřejných kryptoměn v Evropě.

Evropská centrální banka (ECB) pracuje na dlouhodobém plánu zavedení veřejné digitální měny, díky které by projekty jako libra byly zbytečné, uvedla agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK