ÚOHS zrušil zakázku na pojištění nemocnic za 80 milionů

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. září (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil otevřené zadávací řízení na pojištění odpovědnosti nemocnic Středočeského kraje v hodnotě 80 milionů korun. Prvostupňové rozhodnutí potvrdil předseda úřadu Petr Rafaj. Vyplývá to z rozhodnutí zveřejněných na internetových stránkách úřadu.

Podle rozhodnutí ÚOHS porušil zadavatel zakázky, kterým byla Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, nemocnice Středočeského kraje, zásadu transparentnosti, protože dostatečně jasně a srozumitelně předmět veřejné zakázky. Vyjádření nemocnice ČTK zjišťuje.

Zároveň byly podle úřadu podmínky diskriminační. \"Zadávací podmínky nedůvodně zvýhodňují stávajícího dodavatele oproti ostatním dodavatelům,\" uvedl úřad v rozhodnutí prvního stupně.

Nemocnice se rozhodnutí prvního stupně bránila rozkladem k předsedovi ÚOHS, ten ale potvrdil rozhodnutí prvního stupně a rozkladu nevyhověl.

Úřad se výběrovým řízením zabýval na podnět pojišťovny VZP. \"Pojišťovna VZP velmi kvituje toto rozhodnutí, neboť od začátku této kauzy tvrdí, že v předmětné veřejné zakázce postupovala zcela standardně a zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, a naopak to byla ona, která byla poškozena, a proto napadla předmětné zadávací řízení,\" uvedla pojišťovna v tiskové zprávě.

Rozhodnutí předsedy ÚOHS je pravomocné, účastníci řízení proti němu mohou podat žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK