Výbor chce zachovat osvobození plynu pro domovní kotelny

18.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. září (ČTK) - Z vládního daňového balíčku by mohlo zmizet navrhované zdanění plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách. Plyn pro domovní kotelny je od energetické daně dosud osvobozený a vláda chce toto osvobození zrušit. Sněmovní rozpočtový výbor však dnes doporučil schválit pozměňovací návrh svojí předsedkyně Miloslavy Vostré (KSČM), který osvobození zachovává. Hlasovalo pro to 20 přítomných členů výboru. Podporu návrhu už předem avizovali i poslanci za vládní ČSSD.

Odpůrci tohoto návrhu argumentují tím, že by zdražil vytápění stovkám tisíců domácností. Podle některých poslanců by zdanění plynu dopadlo i na domovy důchodců nebo například dětské domovy. Vláda však uvádí, že tak chce srovnat podmínky pro domovní kotelny a velké dodavatele tepla, kteří si musí kupovat emisní povolenky.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla po hlasování novinářům, že chce o tomto návrhu ještě jednat v úterý na poslaneckém klubu vládního hnutí ANO. Chce si také vyžádat stanovisko ministerstva životního prostředí, protože šlo o jeho návrh.

Výbor doporučil také úpravu té části, která zdaňuje výhry z hazardu. Vláda navrhuje zdaňovat výhry nad 100.000 korun. Výbor ale přijal návrh své předsedkyně Vostré, která tento limit zvyšuje až nad milion korun.

Vládní daňový balíček především zvyšuje spotřební daně u lihu a tabákových výrobků. Vláda argumentuje tím, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby a doporučují to i mezinárodní organizace. Podle opozice jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu.

Výbor nepodpořil pozměňovací návrh, který zachovává na současné úrovni poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Vláda ho chce zvýšit ze současné tisícikoruny na dvojnásobek. Argumentuje inflací a vyššími náklady spojenými s vyšší ochranou nemovitostí před podvody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK