Dozorčí rada ČD dnes zvolí svého předsedu, měl by jim být Kysilka

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Dozorčí rada Českých drah dnes bude vybírat svého předsedu. Nejspíš se jím stane ekonom Pavel Kysilka, kterého na toto místo navrhl řídící výbor podniku a také ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) minulý týden v radě nahradil jejího dosavadního předsedu Karla Pospíšila, který kandiduje do představenstva společnosti.

Šéfa dozorčí rady volí mezi sebou její členové. Zpravidla se řídí doporučením Řídícího výbor ČD, který při vedení podniku zastupuje ministerstvo dopravy.

Kysilka v minulosti působil jako člen rady centrální banky a později i viceguvernér ČNB. Od prosince 1997 do července 1998 byl pověřen zastupováním guvernéra. V letech 2012 až 2015 byl generálním ředitelem České spořitelny.

Místo v čele dozorčí rady se uvolnilo po odvolání akademika Karla Pospíšila, který se uchází o místo v představenstvu státního dopravce. Pospíšil se stal šéfem dozorčí rady na konci letošního dubna. Tehdy nahradil dalšího akademika Petra Moose, jenž odstoupil ze zdravotních důvodů.

Státní dopravce v současnosti hledá dva členy představenstva, včetně jeho předsedy. Do výběrového řízení se přihlásilo přes 30 zájemců. Výběrová komise jejich seznam postupně zúžila na několik kandidátů, z nichž bude na svém jednání příští týden vybírat dozorčí rada.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Vlaky státního dopravce v prvním pololetí cestovalo 91,6 milionu lidí, meziročně o 2,5 procenta více. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů Kč více. Skupina zaměstnává přes 23.500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK