Výběrová komise vybrala šest kandidátů do představenstva ČD

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. září (ČTK) - Výběrová komise vybrala šest kandidátů na doplnění dvou míst v představenstvu Českých drah. Mezi nimi je i náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský. Členy představenstva bude příští týden ve středu vybírat dozorčí rada podniku. ČTK to řekl důvěryhodný zdroj z ministerstva dopravy. Do výběrového řízení se původně přihlásilo přes 30 zájemců.

Mezi adepty jsou bývalý výkonný ředitel CS Cargo Marcel Kalakaj, expředseda Sdružení dopravních podniků Michal Kraus, politický náměstek na ministerstvu pro místní rozvoj Nebeský, ředitel železniční přepravy v GEFCO Ctirad Klimánek, předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr a šéf Výzkumného ústavu železničního, jedné z dceřiných firem ČD, Martin Bělčík. Švagr i Bělčík už v představenstvu státního dopravce v minulosti působili, Švagr v roce 2013, Bělčík od závěru roku 2016 do loňského září.

Až bude mít představenstvo všech pět členů, bude zvolen jeho předseda. Podle zdroje je jedním z možných kandidátů na předsedu současný místopředseda představenstva pověřený řízením společnosti Radek Dvořák. Pod jeho vedením se například podniku podařilo vydat úspěšnou emisi dluhopisů nebo dojednat dlouhodobé kontrakty s kraji. Jeho nevýhodou je to, že nemá stranickou příslušnost.

Jako o možném budoucím šéfovi ČD se v minulosti hovořilo i o Nebeském. Původně měl po nástupu ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) přímo nahradit letos v červnu odvolaného Miroslava Kupce, později rozhodla dozorčí rada o vypsání výběrového řízení na nové členy představenstva. Podle expertů ale Nebeský nemá dostatečnou kvalifikaci ani zkušenosti s řízením velkého podniku typu ČD. V jeho neprospěch hovoří i angažmá manželky Olgy jako náměstkyně ministryně pro místní rozvoj.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo, dále také například Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČD Informační systémy. Společnost v pololetí vykázala zisk 441 milionů korun, což je meziročně o 179 milionů korun více. Skupina zaměstnává přes 23.500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK