Ropa z obav o dodávky ze Saúdské Arábie dál zdražuje

19.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 19. září (ČTK) - Ceny ropy dnes obnovily růst. Obchodníci vyhodnocují rizika, která přináší výpadek dodávek ze Saúdské Arábie po víkendovém útoku dronů na její ropnou infrastrukturu. Severomořská ropa Brent přidávala před 17:00 SELČ 1,5 procenta na 64,14 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 1,2 procenta na 58,62 dolaru za barel.

Útoky snížily saúdskoarabskou produkci zhruba o polovinu. Rijád, který je největším vývozcem ropy na světě, slíbil, že dodávky plně obnoví do konce listopadu - v tu dobu už by měl opět těžit 12 milionů barelů denně.

\"Tyto plány naznačují, že Saúdská Arábie nebude mít po dobu nejméně dvou a půl měsíce volnou kapacitu, a proto nebude existovat způsob, jak absorbovat další šoky,“ okomentovala situaci agentuře Reuters poradenská společnost Energy Aspects.

Americký prezident Donald Trump nařídil uvalit na Írán, který Saúdská Arábie viní z víkendového útoku, další sankce. Teherán jakýkoliv podíl na věci popírá.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 64,14 63,60 New York - NYMEX WTI říjen 58,62 58,11

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK