Budějovický Bosch otevřel centrum, investoval téměř dvě miliardy

20.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 20. září (ČTK) - Českobudějovická firma Robert Bosch, která patří do skupiny největšího výrobce komponentů do aut, dnes otevřela nové vývojové a technologické centrum. Spolu s rozšířením výroby jde od roku 2017 o investici 1,96 miliardy Kč. Vzniklo 640 nových pracovních míst. Novinářům to řekli zástupci firmy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Bosch v Českých Budějovicích zaměstnává téměř 4000 lidí.

Stát přidal na stavbu a rozšíření výroby 443,6 milionu Kč, z toho bylo 182,4 milionu na budovu a 261,1 na rozšíření výroby. ČTK to dnes řekl Roman Ruffer z agentury CzechInvest. Provoz naplno začne v budově koncem října, řekl ČTK technický ředitel společnosti Václav Pixa.

Šestipodlažní budovu na ploše 1,41 hektaru stavěla firma od června 2017. Investice byla 850 milionů Kč, zbytek byl na rozšíření výroby. Od roku 2017 vzniklo díky investici 640 nových míst, z toho 140 ve vývoji.

Podle Havlíčka je centrum ukázkovou investicí s přidanou hodnotou, na které se teď ČR zaměřuje. Vláda změnila zákon o investičních pobídkách, chce podporovat investice založené na vývoji.

\"Tady se podporuje výzkumná základna v aplikované oblasti, počínaje lidmi s polytechnickým vzděláním. V investici je slušná částka do průmyslového vývoje, což je zcela zásadní pro budoucí přidanou hodnotu, jde to do produktů v diagnostice čili do podpory služeb, druhá část do spojování materiálu - málokterá průmyslová společnost dokáže pospojovávat materiály jako Robert Bosch - a třetí fáze je high-tech plastařina,\" řekl ČTK k centru Havlíček.

Centrum má i tři akustické testovací komory, kam se vejde celé auto a lze v nich měřit hluk automobilových dílů. Ve 32 metrů vysoké budově bude vývoj výrobků i softwaru pro průmysl 4.0. Datová síť měří 180 kilometrů.

Společnosti roste poptávka po systému DNOX, který snižuje emise oxidů dusíku, jde o moduly do dieselových motorů. Jejich výroba loni meziročně narostla o 18 procent, tržby z nich byly 11,4 miliardy Kč, uvádí výroční zpráva. Měsíčně jich závod vyrobí asi 300.000 kusů. Firma rozšiřuje i vývoj softwaru a programování mobilních aplikací, jak dnes uvedl Pixa.

Firma měla loni obrat 21,4 miliardy Kč, nejvyšší od založení společnosti v roce 1992. Provozní zisk loni zvýšila meziročně o 23 procent na 595,9 milionu Kč. Letos čeká pokles obratu o jedno až dvě procenta.

Téměř sto procent výrobků jde na zahraniční trhy, hlavně do EU. Průměrná mzda dělníků byla loni včetně prémií a příplatků 35.000 Kč. Letos stouply výdělky o šest procent. Českobudějovický Bosch sídlí v areálu o rozloze 129.000 metrů čtverečních.

Skupina Bosch Group zaměstnává ve světě 410.000 lidí. Prodeje firmy dosáhly loni 78,5 miliardy eur (zhruba dva biliony Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK