Nezaměstnanost na Slovensku se v srpnu udržela na 4,97 procenta

20.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. září (zpravodaj ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku se letos v srpnu opět nezměnila. Stejně jako v předchozích dvou měsících dosáhla 4,97 procenta, nadále je tak blízko historického minima. Oznámilo to dnes Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, které na Slovensku řídí úřady práce. Česko má oproti Slovensku dlouhodobě nižší míru nezaměstnanosti, v srpnu činila 2,7 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří by mohli okamžitě nastoupit do práce, v srpnu na pětimilionovém Slovensku dosáhl zhruba 137.000 lidí. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to představuje pokles o více než 11.900 nezaměstnaných.

\"Předchozí dynamika zaměstnávání a z toho vyplývají pokles počtu nezaměstnaných oslabil,\" řekl k tomu novinářům ministr sociálních věcí Ján Richter k vývoji nezaměstnanosti. Dodal, že počet volných pracovních míst v srpnu ovšem stoupl na téměř 95.000 pozic.

Na Slovensku se v srpnu meziměsíčně také mírně zvýšil počet zaměstnaných cizinců a překročil hranici 73.400 osob. Slovenské firmy začaly v uplynulých letech po stížnostech na nedostatek kvalifikované domácí pracovní síly najímat více cizinců.

Slovenské ministerstvo financí ve čtvrtek ohlásilo další zhoršení výhledu vývoje domácí ekonomiky. V nové prognóze také odhadlo, že nezaměstnanost v zemi v příštích letech již výrazněji neklesne.

Nejnižší míru nezaměstnanosti od vzniku státu v roce 1993, a to 4,88 procenta, zaznamenalo Slovensko letos v květnu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK