Firma Thomas Cook potřebuje k odvrácení kolapsu dodatečný kapitál

20.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. září (ČTK) - Zadlužená britská cestovní kancelář Thomas Cook potřebuje získat dodatečný kapitál v objemu 200 milionů liber (téměř šest miliard Kč), aby odvrátila svůj kolaps. Pokud peníze nesežene, mohla by se už o víkendu dostat pod nucenou správu, píše server BBC.

Kolaps firmy by mohl dostat do potíží její klienty. V současnosti je s touto cestovní kanceláří na dovolené kolem 600.000 lidí, a to převážně z Německa, Británie a Skandinávie, upozorňuje agentura Reuters.

Společnost Thomas Cook si už minulý měsíc dohodla finanční injekci v objemu 900 milionů liber. Věřitelské banky však nyní přišly s požadavkem, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber. Podle zdrojů BBC bude pro její přežití klíčových příštích 24 hodin.

Srpnová dohoda o finanční injekci předpokládá, že Thomas Cook obdrží 450 milionů liber od čínské firmy Fosun Tourism, která se díky tomu stane většinovým vlastníkem britského podniku. Dalších 450 milionů liber by podle dohody měli poskytnout držitelé dluhopisů a věřitelské banky.

Společnost Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. V současnosti zaměstnává kolem 22.000 lidí a její služby využívá zhruba 19 milionů klientů ročně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK