4 finanční tipy pro samoživitelky

24.09.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


V České republice se rozvede přibližně každé druhé manželství. Pokud se ve svazku ještě nenarodily děti, asi se zas tolik neděje. Daleko častěji se ale rozpadnou manželství s dětmi, které pak vychovává jeden z partnerů. Ve většině případů připadne výchova dítěte na ženu. Finanční situace samoživitelky se pak může hodně zkomplikovat. Jak si ji alespoň trochu ulehčit?

Pokud člověk zůstane sám na výchovu dítěte, nebo dětí, a celý běh domácnosti a péče o děti je kromě alimentů na něm, nebývá to lehké. Samoživitelka (ale i samoživitel) je pak rád za každou korunu, kterou se mu podaří ušetřit. Přinášíme několik rad, jak na to.

Dát dítě do jeslí či školky a jít do práce? Denní chleba samoživitelek

Samoživitelka a finance

Zdroj: Shutterstock

Tohle je moje

Když jsou lidé zamilovaní, zpravidla si vůbec nepřipouštějí, že by se jejich vztah mohl rozpadnout, že by od nich mohl partner odejít, že by je dokázala tak blízká osoba zradit a opustit. Mnohdy tak odmítají předmanželskou, či lépe manželskou smlouvu, která by řešila majetkové a finanční poměry v případě rozchodu. Říkat jim také, že mít něco naspořeno ze svých peněz, aby nebyli v případě rozvodu zcela na dně, jim připadá minimálně nevhodné.

Jenže realita je neúprosná. Pokud máte nějakou finanční jistotu, tedy naspořené peníze, určitě se vám budou zavírat dveře od společného bydlení snadněji. Můžete namítnout, že co manželé do svazku donesou, je společné a bez podílu. To je pravda, ale vždycky je zde možnost dohody, která se dá ošetřit u právníka a notáře. Jistá, přesně definovaná část majetku nebo financí tak může zůstat v rukou jednoho z partnerů.

Možná se to bude jen těžko partnerovi vysvětlovat a ten vás bude vinit z nedůvěry. Odvolá se na emoce. Vy zkuste argumentovat racionálně. Každé druhé rozvedené manželství není zrovna slabý argument.

Stalo se, co teď?

Stali jste se samoživitelkami a do kapsy je hluboko. Nějaké peníze vyděláváte, nějaké výživné jste vysoudili. Ale na velké vyskakování to není, finanční bilance se na konci měsíce blíží nule a mimořádný výdaj znamená noční můru. Co udělat jako první věc? Nemáte nárok na nějakou pomoc od státu, například přídavky na dítě, příspěvek na bydlení nebo příspěvek v hmotné nouzi?

Pak si najděte čas si sednout a udělat si rozbor svých financí.

Podívejte se, jak jsou vaše příjmy a výdaje strukturované. Máte práci a finanční příjem. Není možné ji změnit za lépe placenou profesi třeba tím, že si zvýšíte kvalifikaci. Jistěže to není lehké, času je málo a věnovat ještě večery vzdělávání se člověku moc nechce. Ale vyplatí se to a časem si odříkání budete pochvalovat.

Potřebuji a nepotřebuji

Další části vaší finanční rozvahy bude rozdělení výdajů na ty, bez kterých se chod domácnosti neobejde a na ostatní. Podívejte se, jestli není možné ušetřit změnou dodavatele energií, za telefonní poplatky, poplatky za televizi a internet. Jistě máte nějaké pojistky, ty také nemají všechny pojišťovny stejně vysoké. U výdajů na dítě se asi příliš ušetřit nedá, ale zkuste si s potomkem rozumně promluvit a vysvětit mu, že na přechodnou dobu nebudete kupovat třeba každou nejnovější hru na PC.

Do ostatních výdajů patří třeba jídlo a pití. Kupujte potraviny v akci a uchovejte je pro pozdější dobu v mrazáku. Můžete taky vařit víc porcí jídel a nechat je zamrazit. Co se týče konkrétních potravin, pak můžete kupovat například levnější sezónní ovoce a zeleninu.

Akce ale mají všechny druhy zboží, a vybrané druhy pak můžete kupovat on-line. O tom, že je možné jezdit do práce městskou hromadnou dopravou místo auta je asi zbytečné psát.

 

Půjčky?

Obecně se dá určitě říci, že je dobré se vyhnout bankovním i nebankovním půjčkám. To je přímá cesta do pekel, protože půjčené peníze vás sice na chvíli mohou uklidnit, s hrozbou bezesných nocí v případě, že se vaše finanční situace nezlepší a vy se dostanete do ještě větších problémů. Jestliže je půjčka už opravdu nutná, zkuste poprosit rodinu nebo přátele.

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ