Ceny ropy míří k nejvýraznějšímu týdennímu nárůstu od ledna

20.09.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. září (ČTK) - Ceny ropy se dnes zvyšují a směřují k nejvýraznějšímu týdennímu nárůstu od letošního ledna. Za zdražováním suroviny stojí zejména obavy investorů o dodávky z Blízkého východu po útocích na ropná zařízení v Saúdské Arábii.

Cena severomořské ropy Brent si krátce před 17:00 SELČ proti čtvrtečnímu závěru připisovala přes půl procenta na 64,75 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala nárůst zhruba o 0,9 procenta na 58,66 dolaru za barel.

Ropa hned v úvodu týdne prudce zdražila, protože víkendové útoky způsobily rozsáhlý výpadek těžby v Saúdské Arábii. Později však ceny ropy část zisků smazaly po zprávách o obnovování těžby. Za celý týden si Brent nyní připisuje zhruba 7,5 procenta.

\"Investoři by zřejmě měli předpokládat, že ropa se teď stabilizuje v rozpětí 60 až 65 dolarů za barel,\" uvedl analytik Christopher Wood ze společnosti Jefferies. \"Hlavním sdělením, které útoky přinesly, je zranitelnost saúdské infrastruktury,\" dodal.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 64,75 64,40 New York - NYMEX WTI říjen 58,66 58,13

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK