Jak jet do lázní zadarmo za peníze zdravotní pojišťovny

30.09.2019 | , Finance.cz
Dovolená


Chodit na procedury, odpočívat, užívat si večer společnosti – prostě lázně. Pobyt v nich může stát dost peněz, i desetitisíce, ale také můžete jet zadarmo. To klapne tehdy, pokud vám pobyt uhradí zdravotní pojišťovna.

Zdravotní pojišťovna skutečně může zaplatit vás pobyt v lázních, ale nebude to zas tak jednoduché. Existuje totiž zákon, podle kterého se posuzuje, zdali bude váš lázeňský pobyt hrazen. Je to příloha zákona o veřejném zdravotním pojištění, která se jmenuje Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost. Lázně jsou u nás jakousi "tradicí" zděděnou z minulého režimu, protože podobné lázeňské pobyty, které by uhradila pojišťovna jsou ještě na Slovensku, ale již nikde jinde na světě.

České lázně jsou vyhlášené svojí krásou

Lázně v Čechách a na Moravě

Zdroj: Shutterstock

Kdo posoudí váš nárok na lázně?

Indikační seznam pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost je výčtem skupin a diagnóz, dále jsou v něm také zmíněny různé typy lázeňské péče, délka pobytu v lázních. Pokud je člověk po operaci, úraze nebo chorobách, po kterých jsou lázně předepsány, je zde také uveden časový limit, dokdy musí nemocný do lázní nastoupit.

To ale není vše. Od roku 2015 platí také vyhláška, kde jsou upřesněny podmínky oborů lékařů, kteří mohou lázně pacientům „psát“ a také je konkrétní místa doporučovat.

Jestliže vám lékař lázně doporučí, automaticky to ještě neznamená, že do nich jedete na účet pojišťovny. Váš lázeňský pobyt musí schválit specializovaný revizní lékař pojišťovny, u které jste registrováni.

Návrh na lázně podává praktický lékař

V praxi tedy celý návrh na lázeňskou péči píše váš praktický lékař, v případě dětí pak praktický lékař pro děti a dorost. Za tyto návrhy pacienti neplatí také proto, že vyplnění formuláře je na internetových stránkách Svazu léčebných lázní a je poměrně jednoduché.

Pro vyplnění návrhu na lázeňskou péči je možné se na webových stránkách zaregistrovat a vyplněné návrhy je možné zálohovat v elektronické podobě.

V rámci registrace budou návrhy lékaře jeden rok archivovány a v té době je možné poslední návrh u každého pacienta aktualizovat bez nutnosti znovu vyplňovat stejné údaje. Delší archivace z důvodu ochrany osobních údajů ale možná není. Návrh na lázeňskou péči je možné ale vyplnit i jednorázově bez nutnosti registrace. Pak je možné návrhy vygenerovat, vytisknout a zálohovat ve svém počítači, není možné jej ale zpětně měnit.

Vybírat lázně si můžete sami ze seznamu míst, která jsou pro danou nemoc ve vyhlášce zmíněna.

Co hradí pacient a co zdravotní pojišťovna?

Odborně se říká lázním, které zaplatí pojišťovna, komplexní lázeňská péče. Budou uhrazeny všechny lázeňské procedury, stravování a také ubytování. I zde jsou ale rozdíly, pojišťovny jasně vymezují, co je to standardní pobyt a třeba Wi-Fi připojení tam zmíněno není. To si případně může pacient připlatit včetně například lednice nebo televize. Je nutné doplnit, že u komplexního pobytu jdete na nemocenskou.

Naopak u příspěvkové formy lázní si nejen hradíte vše sami (až 1 000 Kč denně), ale navíc si v dané době musíte vzít dovolenou.

Tip: Víte, jak dlouho platí recept na léky?

Návrh na pobyt v lázních nebyl schválený, co dál?

Může se vám stát, že váš návrh na pobyt v lázních nebude schválený. V takovém případě jste patrně nesplnili podmínky zákona a vyhlášek pro komplexní lázeňskou péči. Anebo jste zapomněli v podání doplnit nějaké lékařské či jiné osvědčení. V každém případě se ale můžete proti rozhodnutí do 15 dní od doručení odvolat.

 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 68 krát

Články ze sekce: Dovolená