Ceny zemního plynu: Jak vybrat dodavatele a zlevnit si vytápění?

01.10.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kdo vytápí dům nebo byt plynem, může před nastupující topnou sezónou zůstat v klidu. Dodavatelé žádné velké zdražování prozatím nechystají. Když ceny porostou, tak jen mírně. Vytápění plynem si lidé mohou zlevnit, pokud vyberou energetickou firmu s dobrými cenami i obchodními podmínkami.

Letošní podzim žádné cenové zemětřesení na energetickém trhu nepřichystá, alespoň co se týká zemního plynu. Potvrzují to analytici i samotní dodavatelé. „Ceny plynu jsou nyní na spotových trzích rekordně nízké, zásobníky plynu jsou na zimu přeplněné, je obrovský převis nabídky nad poptávkou,“ popisuje situaci Jan Schindler, analytik kalkulátoru TZB-info.cz a dodává: „Přesto si myslím, že zdražovat se bude, ale po krůčkách a nenápadně, nikoli hromadně.“ Podle Schindlera možná dodavatelé přistoupí ke zvýšení fixních plateb, jako je například stálý plat. Jak se tvoří ceny plynu a na to, jak změnit dodavatele se podíváme v našem článku.

Jak je tvořena cena plynu?

Cena zemního plynu se totiž skládá hned z několika částí. Změna dodavatele má vliv na takzvanou obchodní složku, kterou vedle stálého platu (pravidelného fixního měsíčního poplatku) tvoří také platba za odebrané megawatthodiny (tedy spotřebovaný zemní plyn). Zbytek ceny zahrnuje regulované poplatky, o nichž rozhoduje Energetický regulační úřad. „Na rozdíl od elektřiny je v cenách plynu vyšší podíl obchodní složky, a díky tomu je zde větší prostor pro cenové nabídky dodavatelů,“ vysvětluje Michal Doležel z projektu E.ON Rádce.

K žádnému velkému zdražování se prozatím nechystá ani společnost Bohemia Energy, největší alternativní dodavatel na českém trhu. „Ceny zemního plynu jsou stabilní a žádné velké změny na velkoobchodním trhu neočekáváme,“ konstatuje tisková mluvčí firmy Hana Novotná. Dodavatel upraví ceny jen u těch produktů, které jsou navázány na cenu dominantních dodavatelů. „V těchto případech se ceny mohou pohybovat jak směrem nahoru, tak dolů,“ dodává.

Ceny plynu na burzách jsou nízké a stabilní, zdražovat by plyn tedy neměl

Ceny plynu na burzách jsou stabilní

Zdroj: Shuttestock

Výhodnou cenu plynu najdete

Na trhu nyní působí kolem osmdesáti dodavatelů zemního plynu. Kdo hledá lepší cenu, ten najde. „Vybírejte podle ceny, ideálně společně s dalšími odběrateli, jako jsou příbuzní, přátelé, sousedé, kolegové, aby vám dodavatel přiznal podpultovou skupinovou slevu. Zároveň dbejte na obchodní podmínky,“ radí Petr Woff z projektu KupníSíla.cz. Větší skupina lidí podle něho totiž dosáhne na lepší cenu. Odborník prosazuje také smlouvu na dobu neurčitou, tedy smluvní vztah, který vám dovolí kdykoli odejít jinam. „Vztahy zkrátka lépe fungují na základě vzájemného respektu, než prostřednictvím sankcí a vynucované věrnosti,“ doplňuje.

Podle Michala Doležela by cena zemního plynu neměla být jediným kritériem. Pozornost by lidé měli věnovat obchodním podmínkám. „Tedy tomu, jak bude plyn fakturován, jaké jsou možnosti odstoupení od smlouvy nebo přechodu na jiný tarif. Sledujte i další služby, které dodavatelé v rámci svých tarifů nabízí,“ říká. Na mysli tím má různé bonusy nebo služby, typicky například servis plynového kotle zdarma nebo bezplatnou zákaznickou linku.

Neméně důležitá je pak pověst samotného dodavatele. Pomoci může internet a diskuze na něm, které je však třeba brát s rezervou. Při výběru dodavatel plynu můžete nahlédnout i na stránky Energetického regulačního úřadu a podívat se, jestli firma přijala etický kodex podle doporučení úřadu nebo zda se přihlásila k Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů, která nově přispívá ke kultivaci prodeje energií v České republice.

Úspory jdou do tisíců

Kolik při změně dodavatele zemního plynu ve výsledku ušetříte, záleží na vaší spotřebě, na aktuálních i budoucích cenách. Je třeba dodat, že obchodní složka, o které už byla řeč, tvoří 80 % ceny plynu. Změnou dodavatele tedy můžete ovlivnit podstatnou část ceny. Navíc na změnu máte nárok zdarma a můžete ji uskutečnit kdykoli během kalendářního roku.

„Vzhledem k tomu, že máme před topnou sezónou, tak rozhodně radíme neotálet. Většina spotřebitelů má uzavřenu smlouvu se svým dodavatelem na dobu neurčitou, tedy zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou. Přechod od jednoho dodavatele k druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce a nejvyšší spotřeba je vždy v zimních měsících, kdy se v domácnostech nejvíce topí. Včasnou změnou tak lze dosáhnout na úspory již v zimě, která spolyká nejvíce peněz,“ uzavírá Hana Novotná.

Tip: Nejčastější chyby při změně dodavatele energií

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ