Proč dětem založit stavební spoření?

07.10.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Uvažujete o tom, že dětem založíte stavební spoření? Bude smlouva výhodnější než pro dospělého? Jaké má vlastně stavebko výhody a proč spořit peníze zrovna na něm?

Stavební spoření zdaleka neslouží jen dospělým. Rodiče ho často zakládají svým dětem, aby je dobře připravili na dobu, kdy se začnou osamostatňovat. Asociace českých stavebních spořitelen v tiskové zprávě vysvětluje, proč je stavební spoření pro děti ještě výhodnější než pro dospělé.

Úroky u stavebního spoření, spořicího účtu nebo terminovaného vkladu

Úroky na spořicích účtech stoupaly, např. ten nejvyšší se sazbou 3 % při splnění podmínek nabízí Raiffeisenbank. Terminované vklady, kam peníze jednorázově uložíte a po určitou dobu je necháte zhodnocovat, mají o něco nižší úroky. Např. u Spořitelního družstva ney úrok činí 2,60 %, pokud peníze na terminovaném vkladu zanecháte po dobu 4 nebo 5 let.

U stavebního spoření se klienti nelákají na úroky, ale na roční výnosy. Do těch je započítáno výhodné úročení, ale i státní podpora. Nejvyšší roční výnos 4,50 % u stavebního spoření nabízejí společnosti Wüstenrot, Oberbank a Moneta. Stejný mají také i roční poplatek za správu a vedení, a to ve výši 324 Kč.

Státní podpora u stavebního spoření

U stavebního spoření je možné na rozdíl od spořicího účtu nebo terminovaného vkladu čerpat státní podporu. Ta může činit až 10 % z ročně naspořené částky, nanejvýš však 2000 Kč. Možné je uzavřít i více smluv o stavebním spoření, částku 2000 Kč však nebudete čerpat na každou zvlášť, ale v souhrnu na všechny.

 

Stavební spoření pro děti: výhody, slevy a akce

Zdroj: Shutterstock

Stavební spoření pro děti

Založení stavebního spoření není omezeno věkem. Rodiče ho mohou pořídit i čerstvě narozenému potomkovi. Stavební spořitelny nabízejí nezletilcům řadu akčních nabídek a zvýhodnění. „Akce určené pro nezletilé obvykle spočívají v tom, že jim spořitelny poskytují lepší úročení, díky němuž se stavebko vyplácí ještě víc. Spořitelny také mladým klientům snižují poplatek za uzavření smlouvy, nebo jej dokonce zcela odpouštějí,“ vypočítává Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavebko dítěti usnadňuje vstup do dospělého života. Jednou totiž přijde chvíle, kdy se osamostatní a bude si hledat bydlení. „Díky stavebku, které mu rodiče založili v dětství, bude mít potomek dostatečnou finanční rezervu do začátku. Když dosáhne plnoletosti a spořil alespoň šest let, může se poté sám rozhodnout, jak s penězi naloží. Tedy zda je využije dle svého uvážení, bude dále spořit, či zvolí možnost výhodného úvěru na bydlení,“ říká Jiří Šedivý.

Kdy stavební spoření založit?

V životě nejen dítěte se nabízí řada příležitostí, kdy stavební spoření pro děti založit. Může sloužit například jako dárek k prvním narozeninám, křtinám či jiným významným životním událostem. Mezi jinými je vhodnou chvílí kupříkladu nástup do základní školy.

Děti své první peníze dostávají například v podobě kapesného nebo jako dar od prarodičů, později i z brigád. Mnohdy je poté v dobré vůli ukládají doma, „do prasátka“. Tam ale postupně kvůli inflaci ztrácejí hodnotu. Naopak peníze vložené na stavebko se bezpečně zhodnocují díky garantovanému úročení vkladů a také státní podpoře. Vklady jsou navíc pojištěny.

 

Komu patří peníze ze stavebního spoření?

Rodiče se mnohdy domnívají, že se stavebním spořením svých dětí mohou libovolně disponovat. To je ale nepřesné. Bez ohledu na věk dítěte patří stavebko a finanční prostředky na něm uložené podle zákona vždy výhradně jemu,“ vysvětluje Jiří Šedivý.

Jak na zrušení stavebního spoření u dítěte?

Na ukončení stavebka se musejí shodnout všichni zákonní zástupci nezletilce, jinak o tomto kroku musí rozhodnout opatrovnický soud. Stejně tomu je i tehdy, pokud má být stavební spoření nezletilého zrušeno před uplynutím šestileté vázací lhůty. Každá spořitelna si také určuje sankce za předčasné vypovězení smlouvy.

Zdroj: TZ AČSS


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 13 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ