Co je dobré vědět o nákupu bitcoinů?

04.10.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Láká vás investování do kryptoměn? Tou nejznámější vůbec je bitcoin. Jak v posledních několika letech nabíral na síle? Vyplatí se do něj ještě investovat? A kde jej uchovávat?

Jak vznikl bitcoin?

Bitcoin je decentralizovaná měna využívaná v internetové open-source P2P platební síti, která je chráněna kryptografickým šifrováním. Vznikl v roce 2008 a autorem je Satoshi Nakamoto. Není však známo, zdali se jedná o jedince anebo skupinu více osob.

Tato kryptoměna je navržena tak, aby ji nikdo včetně autora a vlády nemohl ovlivňovat. Nelze ji padělat nebo jejím držitelům zabavovat anebo ovládat účty a peněžní toky. Nepodléhá ani inflaci.

Bitcoiny se postupně uvolňují do oběhu, je jich však omezený počet. Neoficiálním kódem podle ISO 4217 je XBT. Dílčí jednotkou je mBTC, μBTC, satoši a bit.

Srovnání výhod a nevýhod bitcoinu

Samotnou výhodou, ale i nevýhodou může být právě to, že nepodléhá žádné vyšší kontrole. V případě potíží vám tedy žádná banka nepomůže. Držitele kryptoměny dohledat nelze, bitcoiny jsou totiž zasílány z určité adresy, nikdo však neví, komu patří a komu peníze posíláte. Jde navíc o jednotnou mezinárodní měnu, která je v rámci kryptoměn nejrozšířenější a nejsilnější a z hlediska toho, kolik lidí si pro investici vybralo právě bitcoin, i nejvěrohodnější. Je dostupná všem osobám, které mají internet. Zakoupit ji lze i v bitcoinmatech.

Mezi nevýhody můžeme zařadit pomalé a drahé transakce a dále i možnost prudkých propadů v krátkém časovém úseku. Bitcoinové peněžky jsou také často terčem hackerů, kteří vás mohou vykrást, pokud si peněženku dostatečně nezaheslujete. Pokud však heslo zapomenete, k uloženým bitcoinům už se nikdy nedostanete.

Bitcoin – info, vývoj, prodej, nákup, peněženka

Zdroj: Shutterstock

Vývoj ceny bitcoinu

V dubnu roku 2013 hodnota jednoho bitcoinu činila 144,54 dolarů. Poté následoval menší propad, ale už v prosinci téhož roku se cena stihla zvednout na 1 151,17 USD. Během roku 2014 opět došlo k pádu a hodnota na konci roku byla 381,32 USD. Největší nárůst přišel až v roce 2017, kdy hodnota z 24. května na 25. května stoupla o 500 USD. V listopadu pak bitcoin vzrostl o 150 % na 10 000 USD s tím, že o měsíc později atakoval hranici 20 000 USD, tedy něco přes 400 000 Kč.

K prudkému pádu se začínalo schylovat až v lednu a únoru 2018. Do konce roku se hodnota snížila na 3 650 amerických dolarů, což byl pokles o 85 %. Odbornicí tvrdí, že k propadu došlo kvůli regulacím v Číně a Brazílii. 1 dubna 2019 se pak bitcoin zvýšil o 40 % a na konci srpna činil něco málo přes 11 000 dolarů.

 

Kde uchovávat kryptoměny?

Pokud chcete zkusit investovat do bitcoinu, nejdříve věnujte čas hledání vhodné peněženky. Ty mohou být hardwarové i softwarové. Bitcoiny i jeho části lze uložit na burzách, kde byly zakoupeny, přesto tento postup není doporučován.

Prostředí bitcoinové peněženky funguje v podstatě stejně jako bankovní účet. Jde o program anebo o aplikaci, ze které můžete spravovat kryptoměny. K založení není nutné dokládat žádné identifikační údaje, nebudete potřebovat ani občanský průkaz či jiné dokumenty. Po založení získáte adresu peněženky a privátní klíč. Pod klíčem budete odemykat svou peněženku a podepisovat transakce.

Která banka podporuje nákup bitcoinů a kryptoměny?

U nás jako jediná banka v Evropě podporuje nákup a prodej bitcoinů Expobank CZ. Při založení NEO účtu lze využívat službu BitcoinBanking a jednoduše a bezpečně investovat do bitcoinu, přičemž mají klienti možnost zákaznické podpory, při které budou provedeni celou transakcí. Investice se pro ně navíc zjednoduší, protože nebudou potřebovat bitcoinovou peněženku ani privátní klíč.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU