5 příkladů, kdy nemusíte platit daň z nabytí nemovitosti

16.10.2019 | , Finance.cz
DANĚ


Daň z nabytí nemovitosti bude platit i příští rok, Poslanecká sněmovna přehlasovala Senát. Podívejte se na příklady, kde se této dani vyhnete a budete od ní osvobozeni.

Daň z nabytí nemovitostí působí jako koule u nohy pro řadu rodin a i přes snahu opozičních politiků a Senátu se jí nedaří snížit, natož zrušit. Ovšem v zákoně existují možnosti, kdy je kupující od této daně osvobozen.

Daň z nabytí nemovitosti - kdy se od ni můžete osvobodit?

Daň z nabytí nemovitosti - výše a osvobození

Zdroj: Shutterstock

Jaká je výše daně z nabytí nemovitosti?

Výše daně z nabytí nemovitosti je stanovena na 4 % z ceny nemovitosti. Daň z nabytí nemovitosti platí vždy kupující.

Minulý rok na dani z nabytí nemovitosti stát vybral 13,6 miliardy. Tohoto příjmu se státu prostě špatně zbavuje, což dokazuje i poměrně časté a neúspěšné snahy o zrušení této daně.

Jestliže tedy kupujete starší byt či dům, tak již dopředu počítejte s touto daní. Při cenách bytů ve městech či domů na vesnicích ležících poblíž velkých měst se vám to může prodražit.

Například za byt či dům v hodnotě 5 milionů zaplatíte daň v hodnotě 200 000 Kč. Matematika je v tomto směru jednoduchá, co milion korun kupní ceny, to 40 tisíc korun nárůst daně.

A najednou máte po dovolené, tedy po několika dovolených.

Do kdy se musí podat daňové přiznání

Daňové přiznání k dani z nabytí nemovitosti musíte podat na finanční úřad do konce 3. kalendářního měsíce po měsíci, ve kterém došlo k vkladu vlastnického práva na katastru. 

Daňové přiznání podáváte na finanční úřad v tom obvodu, do kterého spadá vámi zakoupený objekt. Nemusí se tedy jednat o finanční úřad v místě vašeho bydliště.

Tip: Formulář přiznání k dani z nabytí nemovitosti

Kdy budete od dani z nabytí nemovitosti osvobozeni? 5 příkladů vám to ukáže

Naštěstí zákon v některých případech umožňuje být osvobozen od daňové povinnosti odvodu daně z nabytí nemovitosti. Jedná se o nákup novostavby (domu i bytu), dále o převod z družstevního na osobní vlastnictví či při nabytí nemovitosti darováním či děděním. Při bezúplatném nabytí nemovitosti (děděním či darováním) nemusíte podávat daňové přiznání, ale jinak musíte podat daňové přiznání a v něm uvést zákonné důvody, proč je vaše nemovitost od daně z nabytí nemovitosti osvobozena.

Novostavba od developera a daň z nabytí nemovitosti

Pan Michal koupil od developera nově zkolaudovaný domek. Jestliže se jedná o novostavbu (do 5 let ode dne dokončení nebo započetí užívání), tak budete od daně z nabytí nemovitosti osvobozeni. Musí se rovněž jednat o první úplatné nabytí domu či bytu.

Pan Michal tedy bude od placení daně z nabytí nemovitosti osvobozen. Jestliže by dům byl přeprodán, například skrze realitní kanceláře, tak by pan Michal musel zaplatit daň z nabytí nemovitosti, protože by se nejednalo o první úplatné nabytí domu.

Byt v rodinném domě a daň z nabytí nemovitosti

Pan Pavel uvažuje o koupi bytu v rodinném domě - novostavbě. Cena bytu je 6 milionů korun s DPH a daň z nabytí nemovitosti by tedy činila 240 tisíc Kč. Pan Pavel nicméně sleduje politické dění a ví, že od příštího roku budou byty v rodinných domech od této daně osvobozeny. 

Převod z družstevního do osobního vlastnictví a daň z nabytí nemovitosti

Bytové družstvo převádělo byty na své členy. Panu Jaroslavovi tak byl převeden byt z družstevního do osobního vlastnictví. Pan Jaroslav nemusí platit daň z nabytí nemovitosti, protože je tento převod osvobozen od této daně.

Darování bytu a daň z nabytí nemovitosti

Paní Marcele darovala přítelkyně byt v hodnotě 20 milionů korun. Paní Marcela nemusí odvádět daň z nabytí nemovitosti, protože nabytí nemovitostí formou daru je osvobozeno od daně z nabytí nemovitosti.

Dědictví domu a daň z nabytí nemovitosti

Panu Ctiradovi zemřel dědeček, který mu odkázal dům v hodnotě 4 milionů korun. Pan Ctirad nemusí platit daň z nabytí nemovitosti, protože nabytí nemovitosti dědictvím je osvobozeno od daně z nabytí nemovitosti.

Jaké dokumenty dodat k daňovému přiznání?

K daňovému přiznání musíte přiložit tyto prosté kopie listin:

Jestliže nevíte, jaká je cena nemovitosti, tak budete potřebovat ještě:

  • Znalecký posudek*
  • Doklad o zaplacení odměny a nákladů znalci**.

*Znalecký posudek již není třeba vyhotovovat na objekty, které slouží k rekreaci, nikoliv k bydlení (zahrádky, chalupy).
**Platí v případě, kdy uplatňujete uznatelný výdaj. Velkou výhodou navíc je, že od roku 2017 si lze peníze za znalecký posudek odečíst z daní.

Nezapomeňte na daňové přiznání u daně z nemovitostí

Daní z nabytí nemovitosti ovšem vaše daňová povinnost zdaleka nekončí. Při změně vlastníka nemovitosti musí nový vlastník následující rok podat daňové přiznání k dani z nemovitosti.

Termín odevzdání daňového přiznání k dani z nemovitosti je 31. leden následujícího roku. V následujících letech daňové přiznání k dani z nemovitosti již podávat nemusíte. Stačí, když zaplatíte daň z nemovitosti, a to vždy do 31. května.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 39 krát

Články ze sekce: DANĚ