Trendy v osobním bankovnictví - crowdfunding?

09.10.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Co vás v budoucnu čeká ve vašem osobním bankovnictví? Bude vám váš účet hlídat a nabízet slevy, doporučovat nejvhodnější investice nebo zprostředkovávat poslední novinky z oblasti bankovnictví a inovativních finančních technologií? A víte, co je crowdfunding a jak pomocí něj investovat do zajímavých projektů?

Platby kartou, telefonem pomalu vytlačují v Česku placení v hotovosti a u mladší generace již bezhotovostní typ platby zcela převládá. Jaké budou další trendy ve správě vašeho finančního života? A jak snadno investovat pomocí vašeho účtu?

Kdy vám váš účet naplánuje nákup, pivo s kamarády, kytku pro partnera či navrhne ideální životní pojištění?

Bankovní účet a plánování nákupu

Zdroj: Shutterstock

Váš účet – váš kamarád?

Váš bankovní účet vám bude pomáhat v mnoha ohledech – budete díky němu například snadno plánovat výhodné nákupy, a to třeba podle sezónnosti oblečení, dovolených a ovoce a zeleniny, nebo dle aktuálně probíhajících slevových akcí.

Navíc platby i doprava se zrychlují, to znamená, že po objednání zboží vám bude produkt doručen do několika málo hodin (pomocí kurýra v budoucnu třeba dronu).

Tip: Kdo vlastní naše banky?

Čip, čip, čip a dále?

Uvidíme, jaký vliv budou mít čipy implantované pod lidskou kůži. Dle mnohých se jedná o slepou uličku, dle dalších o standard v budoucnosti. Váš čip vám otevře auto, zreguluje topení a také díky němu budete moci ovládat hlasem vaše bankovnictví – skrze které budete moci nadiktovat nákup a vaše bankovní aplikace vybere internetový obchod, ve kterém bude váš nákup nejlevnější, či kde budou mít vaše oblíbené značky produktů.

Hlídání vašeho finančního života

Zapomeňte na tradiční finanční poradce, umělá inteligence vám přímo navrhne produkty šité na míru. Odpadnou tím náklady na provize za zprostředkování a můžeme se dočkat dalšího zlevnění bankovních i pojišťovacích služeb.

Investice pod kontrolou

Investování se stává dostupnějším, než bylo kdykoliv v historii. Stále ovšem na vás může čekat nějaký vlk z Wall Street, ale právě vaše banka vám může pomoci s výběrem nejvhodnějšího portfolia, či konkrétní firmy. Investovat můžete již nyní například díky svému běžnému účtu. V současné době je velkým trendem investování prostřednictvím tzv. crowdfundingu, což již některé banky nabízí v rámci svých běžných či spořicích účtů.

Co je crowdfunding?

Jak již název napovídá (crowd = dav, funding = financování), jedná se o možnost investování do zajímavých projektů, které jsou financovány velkým množstvím malých investorů. Tito pak často diverzifikují svá investiční rizika jejich rozprostřením do více, pro ně zajímavých, projektů.

Vše samozřejmě probíhá online a v současné době je pro začínající a růstové firmy poměrně snadné s dobrým nápadem a důkladně propracovaným podnikatelským záměrem a plánem dostat od investorů peníze potřebné k rozjetí svého podnikání.

Češi a crowdfunding

Češi již crowdfundingu přišli na chuť a investice v desítkách milionech korun (například investice do výrobce elektromotocyklů Čezeta v hodnotě 15 milionů korun, či CZ.NIC, který získal téměř 30 milionů korun) nejsou výjimkou. Češi rádi vědí, do čeho investují, a právě crowdfunding je ideálním prostředkem, jak mít přehled o svých investicích.

Asi nejznámějšími projekty financované u nás díky crowdfundingu jsou:

  • Jedna z nejúspěšnějších českých her Kingdom Come: Deliverance (vybráno přes 36 milionů korun).
  • Trabantem napříč Tichomořím (a další cesty z tohoto cestovatelského seriálu).
  • Film Jana Švankmajera Hmyz.

Start-upy – pro Čechy zaslíbená investice?

Již přibližně čtvrtina Čechů investuje či někdy investovala do růstových firem nebo startupů. Sice ještě nejsme na úrovni západních zemí, ale trend přímého investování do start-upů neustále roste.

Navíc řada českých start-upů se dostala do světa a působí globálně. Nejznámějšími českými start-upy jsou například Kiwi.com, rohlík.cz či SpaceKnow. Ovšem řada českých start-upů nebyla tak úspěšná, většinou proto, že jejich šéfové neměli dostatek zkušeností, nabízeli produkty, na které trh nebyl připraven, či prostě nezvládli financování. Ale podobné problémy potkávají i firmy, které start-upy nejsou.

Tomu nahrává i dobrá situace české ekonomiky, kdy lidé často příliš nevědí, kam investovat své peníze. Obliba ovšem stoupá i u tradičních finančních produktů – spořicích účtů či stavebního spoření.

Kde můžete investovat?

Možností investování pomocí crowdfundingu naleznete na internetu celou řadu. Jednou z rozumných možností je začít tímto způsobem investovat prostřednictvím některé z důvěryhodných institucí (většinou banky).

Například Expobank nabízí možnost investování do crowdfundingu ve spolupráci se společností Fundlift a to přímo skrze svůj nový NEO účet.

Do Fundliftu se ale můžete zapojit i z druhé strany – jako ten, co o peníze žádá a má zajímavý podnikatelský záměr.

Takže vám opravdu již nic nebrání investovat, či rozjet váš podnikatelský plán snů. Nikdy v historii to nebylo jednodušší.

 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ