Elektrická energie zdražuje: O kolik si domácnosti připlatí a vyplatí se změna dodavatele?

15.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Elektřina může ke konci roku ještě zdražovat, shodují se na tom analytici. Na pozvolný nárůst energií se mají české domácnosti připravit i v následujících pěti letech. Pokud chtějí ušetřit, vyplatí se zapátrat po levnějších nabídkách.

Se začátkem podzimu nastává hlavní topná sezóna – v bytech a domech se více svítí, radiátory pracují na plné obrátky. Proto se v chladnějších měsících mohou útraty za energie zvýšit i několikanásobně.

Jako každý rok přišli i letos analytici s prvními výpočty, o kolik si letos české domácnosti připlatí. Například podle portálu Porovnej24.cz utratí průměrná domácnost za elektřinu 32 636 korun, což je o 23 % více než loni. Nejvíce si pochopitelně připlatí domácnosti, které elektřinu nepoužívají jen k osvětlení a pro běžné domácí spotřebiče, ale také k ohřevu vody a k vytápění.

Zdražování proudu pokračuje

Elektřina zdražovala už koncem loňského roku, ale navýšení se v ceníkách dodavatelů projevilo většinou až s novým letopočtem. A v následujících měsících cena elektřiny nadále rostla. „V prvním pololetí letošního roku zdražila své produkty většina významných dodavatelů, nyní můžeme očekávat spíše dlouhodobější pomalejší růst cen. S další úpravou cen lze počítat ke konci letošního roku, kdy Energetický regulační úřad zveřejní nové regulované poplatky na rok 2020,“ uvádí Markéta Witoszová, energetická analytička portálu Ušetřeno.cz.

Zdražovat se bude i podle Martina Špačka, experta na energetiku z Porovnej24.cz. „Některé společnosti se chystají zdražit ještě do konce roku. Například největší energetická společnost ČEZ plánuje od prvního listopadu zvednout ceny dvoutarifních sazeb až k hranici 2 000 korun za megawatthodinu, což představuje zdražení o 11 %,“ říká. Zkušenosti z předchozích let pak ukazují, že pokud zdražují velcí dodavatelé, většinou ceníky změní i ti menší, kteří se vůči nim vymezují.

Právě prvního listopadu by se mohly na energetickém trhu objevit i další nové ceníky. Některé z nich se dotknou pouze určitých distribučních sazeb – ceny tedy nebudou měnit všichni dodavatelé u všech produktů.

Energie zdražují, ušetřete změnou dodavatele
Zdroj: Shutterstock

Plyn se zatím drží na uzdě

Do celkové ceny elektřiny se kromě státem regulovaných poplatků promítá i vývoj na energetických burzách. Obchodní cenu elektřiny ovlivnily hlavně emisní povolenky, které zdražovaly. „Očekáváme, že cena elektřiny poroste do roku 2025. Na druhou stranu již zdražování nebude tak výrazné jako v roce 2019, kdy za skokovým růstem stála zejména vyšší cena emisních povolenek,“ dodává Martin Špaček.

Zatímco elektřina zdražovala, u plynu došlo na burzách naopak ke snížení. „V brzké době ale neočekáváme u dodavatelů velké cenové výkyvy. Vždy záleží na tom, kdy dodavatel plyn nakoupil, a připravil si zásoby. Zdražení by u plynu mělo být minimální, pokud během října nedojde k žádným mimořádným událostem. Bude také záležet na cenovém rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, které by mělo být koncem listopadu,“ vysvětluje Markéta Witoszová.

Při změně dodavatele lze ušetřit tisíce korun

Na rostoucí ceny energií mohou spotřebitelé reagovat změnou dodavatele. Statistiky ukazují, že spolu s rostoucími cenami se zvyšují také rozdíly mezi jednotlivými nabídkami na trhu, domácnosti tak mohou ušetřit stovky až tisíce korun, a to podle své aktuální spotřeby i cen.

Například u seniorů, kteří používají elektřinu k vytápění nejčastěji, se podle výpočtů Porovnej24.cz letos průměrná útrata vyšplhá na 51 821 korun, tedy o deset tisíc víc než před rokem. Senioři ale mohou také nejvíce ušetřit – rozdíl cen mezi nejdražším a nejlevnějším dodavatelem elektřiny je u nich momentálně v průměru 19 484 Kč za rok.

„Dá se říci, že vlivem náhlého růstu cen se také velmi rozšířila nabídka, protože každá energetická společnost na situaci reaguje jiným způsobem a s rozdílnou rychlostí. Právě teď je proto ideální chvíle k přechodu k jinému dodavateli – podle našich statistik může momentálně průměrná domácnost ušetřit přechodem k levnější společnosti přes dvanáct tisíc korun ročně,“ upozorňuje Martin Špaček.

Na možnost úspory poukazuje i Markéta Witoszová. Lidé, kteří elektřinu používají na svícení, mohou ročně ušetřit až tisíc korun. Lidé, kteří elektřinou vytápí, ušetří změnou dodavatele přes 5 tisíc korun.

Srovnání cen dodavatelů

Typ domácnosti

Roční úspora při změně dodavatele

Ceny pro rok 2018

Ceny pro rok 2019

Za každý měsíc, kdy neudělám změnu, si připlatím*

Elektřina - svícení

500 - 1000 Kč

10 573 Kč

12 433 Kč

40 Kč - 100 Kč

Elektřina - topení

nad 5 000 Kč

56 152 Kč

59 762 Kč

400 Kč

Plyn - topení

6 000 Kč

33 224 Kč

34 303 Kč

500 Kč

* V závislosti na spotřebě energie v daném měsíci (sezónnost apod.).
Zdroj: Ušetřeno.cz.

Pozor na šmejdy

Ušetřit ale jde i u stávajícího dodavatele. Podle statistik Porovnej24.cz totiž 85 % spotřebitelů platí za energie tarifové ceny a neví, že by od svého poskytovatele mohli dostat výhodnější nabídku.Na to, kolik odběratelé za energie platí, toho o nich často příliš neví. Mnoho domácností tedy netuší, že by mohly přejít k jiné společnosti či u svého stávajícího dodavatele požádat o nižší sazbu,“ konstatuje Martin Špaček.

Nového dodavatele je však třeba vybírat obezřetně a dobře porovnat ceny i obchodní podmínky. V těch je třeba sledovat, na jak dlouho smlouvu uzavíráte a jaké jsou možnosti výpovědi. Ceny elektřiny je možné porovnat přímo na stránkách Energetického regulačního úřadu, ceny plynu pak na portále TZB-info.cz, který jako jediný splňuje kritéria Energetického regulačního úřadu. 

Tip: Nejčastější chyby při změně dodavatele energií

 

 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel