Obce od května poslaly 13 žádostí o peníze z programu Výstavba

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Státní fond rozvoje bydlení dostal od obcí zatím 13 žádostí o peníze z vládního programu Výstavba, který v květnu začal poskytovat dotace a úvěry na sociální a dostupné byty. Radnice požádaly o 114,4 milionu korun. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček. Resort pro letošek počítal s rozdělením miliardy korun. Někteří starostové už dřív nastavení programu kritizovali, podle nich je nevýhodný a obce ho nebudou příliš využívat. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) ČTK řekla, že její úřad chystá změnu pravidel.

Vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů slíbila v programovém prohlášení zákon o sociálním bydlení, ustoupila ale od něj a nahradila ho programem Výstavba. Dotace mohou získat obce na pořízení sociálních bytů pro domácnosti, kterým s příspěvkem na bydlení po odečtení normativních bytových nákladů nezbývá ani 1,6násobek životního minima a nemají šanci sehnat běžný byt. Úvěry se dají čerpat na dostupné byty s obvyklým nájemným pro domácnosti se středním příjmem. Bydlení, které obce za peníze od státu pořídí, by mělo potřebným sloužit minimálně 20 let.

Pro letošní rok je v programu na dotace na sociální byty 650 milionů korun a na zvýhodněné úvěry na dostupné byty 350 milionů korun. Fond dostal žádosti o podporu vzniku bydlení na 13 místech v republice. Deset žádostí o celkové dotace 73,2 milionu korun a tři žádosti o úvěry 41,2 milionu, upřesnil mluvčí. V dalších letech vláda počítá ročně se dvěma miliardami na dotace a miliardou na úvěry. Podle některých starostů není nastavení programu výhodné zejména pro menší obce.

Podle Dostálové mají města a obce o program velký zájem a jeho rozjezd zbrzdily prázdniny, kdy zastupitelstva nezasedala a nemohla schvalovat připravené bytové projekty a žádosti o peníze. Přesto chce ministryně navrhnout vládě změnu nastavení pravidel. Dostálová zmínila změnu posuzování nároku na byt. Příjmy domácností díky zvyšování důchodů a výdělků totiž rostou. Lidí, kteří by na bydlení za peníze z programu Výstavba dosáhli, tak postupně ubývá. Životní minimum se od roku 2012 nezměnilo. Pro samotného dospělého činí 3410 korun, pro děti a další dospělé v rodině je nižší.

\"Je potřeba program nastavit tak, aby obce cílovou skupinu měly,\" řekla Dostálová. Chystá návrh, aby se příjem pro přidělení bytu neřídil životním minimem, ale průměrnou mzdou. U seniorů by se mohl případně využít průměrný důchod. \"Tím, že se zvedají důchody, ale nezvedá se životní minimum, se může v průběhu času stát, že příjmy seniorů budou daleko vyšší než 1,6násobek životního minima. Budeme chtít na vládu přijít s přepočtem, aby se to počítalo z průměrného důchodu či průměrné mzdy. Tím by se program otevřel pro širší cílovou skupinu,\" uvedla ministryně.

Podobné je to nejen s nastavením příjmu pro přidělení sociálního a dostupného bytu, ale také s jeho dvacetiletou udržitelností. S růstem příjmů by nájemníků ubývalo. \"Mně se jeví jako správné, aby se příjem rodiny počítal z průměrné mzdy. Ta činí teď kolem 34.000 korun. Tam už starostové nebudou mít problémy, jak cílovou skupinu udržet,\" míní Dostálová.

Podle odborníků na sociální problematiku dotace k vyřešení bytové nouze v Česku nestačí. Experti volají po přijetí zákona o bydlení. O normě o dostupném bydlení mluví i vládní sociální demokraté.

ktk ktp

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK