Fotky a obrázky z internetu: kdy je možné je použít?

22.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Váháte, zdali a kdy můžete použít daný obrázek na internetu? Přečtěte si náš článek, který vám napoví, kdy můžete legálně použít daný obrázek či fotku.

Obrázek či dobře zvolená fotka dokážou na vašem webu, profilu na sociální síti, ale i v tištěném médiu upoutat pozornost a dostat vás ve vyhledávači o kousek výš. Ovšem ne každý z nás má čas, chuť či dar vytvořit kreativní obrázek či fotku.

Nejjednodušší cestou, jak získat obrázek či fotku, je stáhnout si jednu ze stovek miliard fotek na internetu. Ovšem ne každou fotku můžete sdílet, publikovat či použít na vašem webu či sociální síti. Jaké fotky použít na vašich webových stránkách?

Vlastní fotografie na webových stránkách? Rozhodně ano!

Fotografie na webových stránkách

Zdroj: Shuttestock

Vlastní fotografie či obrázek je nejlepší řešení

Co se týče vlastních fotografií, tak ty jsou z hlediska obsahového marketingu (SEO) a budování vaší stránky tou nejlepší možností.

Ovšem ne všem je shůry dáno a nemají na focení zkrátka talent. Nebo nedisponují kvalitní technikou a jejich fotky za příliš nestojí. I když i s mobilem se dá zahrát a za málo peněz pořídíte hodně muziky, tedy hezkých fotek.

Důležité je ovšem nějak začít, prvním krokem by mělo být nastudování základů focení, dále vaší techniky a hlavně fotit, fotit a fotit, protože jedině praxí se naučíte chytat dobré světlo a zachytit ten pravý okamžik.

Poměrně zábavnou formou, jak začít fotit, je podívat se na nějaké z řady návodových videí na internetu.

Jestliže máte fotografii, která se vám sice líbí, ale něco ji chybí, tak ji zkuste opravit v některém z free (či placených) photoshopů, protože správný filtr, vyladění barev či ořez dokáže podtrhnout vaše sdělení.

Placené fotobanky - stojí za to?

Druhou možností, jak snadno a rychle sehnat kvalitní obrazové podklady, je využít jednu z mnoha fotobank dostupných na internetu. Některé jsou zdarma:

Jiné jsou ovšem placené, například

Ceny za měsíční službu (750 snímků ke stáhnutí) jsou u Shutterstocku 199 euro (cca 5 100 Kč) a u Adobe Stock 193,5 euro (cca 4 960 Kč). U iStocku je cena 85 euro za měsíc (cca 2 180 Kč).

Velkou databází v Česku je také Fotobanka České tiskové kanceláře ČTK, ale v ní se nachází fotografie převážně z aktuálního dění v Česku a ve světě, což je výhodné zejména pro kulturní či zpravodajské weby.

Další možností je se podívat po některém zdarma dostupném obrázku či fotografii. Můžete využít opět řadu fotobank:

  • Pixabay
  • Gratisography
  • Pexels
  • Unsplash
  • Fancycrave
  • Foter

Neplacené fotobanky nabízejí též kvalitní fotografie, takže pokud potřebujete pár fotografií za měsíc, tak si vystačíte i s tímto typem fotobanky. Také můžete vynechat fotobanku a nakupovat fotografie od jednotlivých fotografů.

Tip: 10 nejdražších fotografií, které kdy byly prodány

Jak poznat fotografii, která je zdarma ke stažení a použití?

Volně šiřitelné fotografie, kdy sám autor (či držitel práv) dal souhlas k volnému šíření, jsou například fotografie označené značkou Creative Commons (CC).

Fotografie označené touto značkou můžete dále upravovat a poměrně volně s nimi nakládat, musíte ovšem označit zdroj a autora fotografie.

Jestliže vám vyhledávač tvrdí, že fotografie je volně použitelná, tak si tuto informaci raději ověřte na stránkách, ze kterých obrázek stáhnete, protože ne vždy jedná ze strany vyhledavače o pravdivý údaj.

Ať si vyberete jakoukoliv fotografii, uveďte vždy zdroj i autora fotografie.

Sdílení fotografie bez souhlasu autora

Autor nemusí mít fotografii nijak označenou, ochrana autorských práv se na jeho dílo vztahuje automaticky.

Jestliže stáhnete fotku bez vědomí autora, tak se příliš neděje. Horší je sdílení či užití dané fotky bez vědomí držitele autorských práv (většinou autora). Nejen, že se jedná o nemorální praktiku, ale hrozí vám i postih.

Většinou se autor domáhá stažení fotografie z webových stránek, sociální sítě či propagačních materiálů a zastavení dalšího šíření.

Autor rovněž může požadovat částku za bezdůvodné obohacení v ceně dvojnásobku tržní hodnoty licence daných fotografií.

Nejlepší je se s autorem dohodnout a zaplatit mu částku, kterou si běžně účtuje za fotografie. Hlavní je věc nenechat přerůst do vymáhání poplatků.

Jestliže je autor naštván, tak vedle těchto poplatků požaduje i prokazatelnou škodu, kterou mu vaše užití fotografie způsobilo.

Řada fotografů (hlavně pro malé, vědecké či neziskové weby) poskytuje své fotografie zdarma, ale vždy držitele autorských práv informujte (není-li fotka označena symbolem CC, volným užitím či jiným popisem, že ji můžete využívat) a sdělte, za jakým účelem chcete jeho fotku použít (například pro propagaci prospěšného projektu, ochranu přírody apod.).

Kdy můžete použít fotografii či obrázek bez souhlasu autora?

Fotografii bez souhlasu autora je možné použít v některých případech. Jedná se o zákonem stanovené výjimky, například pro osobní potřebu, pro nekomerční účely, pro zpravodajství, umělecké dílo či vědeckou činnost.

Jen upozorníme, že na sociálních sítích se musí dodržovat stejná pravidla jako kdekoliv jinde na internetu a tedy nahrát fotografii na sociální síť bez souhlasu autora je ilegální.

Navíc jsou na sociálních sítích chráněny i osoby zachycené na fotografii. I od nich musíte mít souhlas ke komerčnímu využití, což mnoho lidí opomíjí.

Příště se podíváme na to, kdy můžete použít určitá videa a gify.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 27 krát

Články ze sekce: Spotřebitel