Inflace na Slovensku v září zrychlila tempo růstu na 2,9 procenta

14.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 14. října (zpravodaj ČTK) - Inflace na Slovensku v září zrychlila tempo meziročního růstu na 2,9 procenta, v srpnu růst činil 2,8 procenta. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. V České republice spotřebitelské ceny v září naopak zpomalily růst, a to na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta.

Na Slovensku v září proti stejnému období loni ceny vzrostly ve všech sledovaných sektorech. Nejvíce, a to o 4,9 procenta, se ceny zvýšily v kategorii potraviny a nealkoholické nápoje.

Slovenská centrální banka ve své poslední prognóze odhadla letošní inflaci sestavenou podle národní metodiky na 2,6 procenta. To by znamenalo, že ceny zboží a služeb na Slovensku porostou nepatrně rychleji než loni.

Inflace na Slovensku je vyšší než v průměru za celou eurozónu, jejímž členem je i Slovensko. Meziroční míra inflace v eurozóně v září zpomalila na 0,9 procenta, což je hluboko pod cílem Evropské centrální banky (ECB). Ta usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK