Akcie v USA mírně oslabily kvůli nejistotě kolem obchodu

14.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Americké akcie dnes mírně oslabily kvůli nejistotě ohledně obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. Pozornost investorů se nyní upírá ke zveřejňování hospodářských výsledků amerických podniků za třetí čtvrtletí, jehož klíčová část začne v úterý.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes ztratil 0,11 procenta a obchodování zakončil na 26.787,36 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,14 procenta na 2966,15 bodu a technologický index Nasdaq Composite se snížil o 0,10 procenta na 8048,65 bodu.

Americký prezident Donald Trump minulý týden uvedl, že USA a Čína dospěly k první fázi obchodní dohody, která má ukončit obchodní válku mezi těmito dvěma zeměmi. Představitelé obou stran nicméně upozorňují, že dokončení dohody si ještě vyžádá mnoho práce.

Agentura Bloomberg dnes s odvoláním na zdroje obeznámené se situací informovala, že Čína chce v brzké době jednat o podrobnostech první fáze dohody. Podpis této dílčí dohody by se podle jednoho ze zdrojů mohl uskutečnit na listopadovém summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v Chile.

V úterý zveřejní hospodářské výsledky například americké banky Citigroup, Goldman Sachs a JPMorgan. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv předpokládají, že zisky podniků z indexu S&P 500 vykážou za třetí čtvrtletí pokles o více než tři procenta.

Na devizovém trhu vedla nejistota ohledně obchodní dohody mezi USA a Čínou k mírnému růstu amerického dolaru a dalších měn považovaných investory za bezpečné útočiště. Euro kolem 22:00 SELČ vůči dolaru ztrácelo zhruba 0,1 procenta na 1,1025 USD.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK