Lékárenský řetězec Benu může koupit pobočky Fajn lékárny

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. října (ČTK) - Druhý největší lékárenský řetězec v Česku, firma Benu, může koupit společnost Different Pharma provozující 11 poboček značky Fajn lékárna. Jejich spojení povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval v tiskové zprávě. Spojení firem podle něj hospodářskou soutěž výrazně nenaruší. Benu má více než dvě stovky lékáren. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné.

\"Úřad v řízení konstatoval, že spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, neboť jeho uskutečněním dojde převážně k pouze mírnému posílení postavení společnosti Benu,\" uvedl ve zprávě mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Na českém trhu působí podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv přes 2500 lékáren. Největší lékárenskou sítí v Česku je řetězec Dr.Max ze skupiny Penta, který má 440 poboček. Benu, dceřiná společnost firmy Phoenix lékárenský velkoobchod, provozuje nyní 223 lékáren.

Firma Different Pharma provozuje řetězec Fajn lékárna, který má v současnosti 11 poboček v Moravskoslezském, Olomouckém a Středočeském kraji a Praze. Different Pharma patří do investičního fondu Potysz Health, zaměřeného na zdravotnictví. Ten kromě Fajn lékárny zastřešuje i projekty Moje ambulance, Malé zdraví nebo Alergomed.

Phoenix lékárenský velkoobchod, kam spadá Benu, náleží do skupiny Phoenix Group, která patří k největším evropským farmaceutickým velkoobchodům s ročním obratem přes 23 miliard eur (kolem 600 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK