Analytici: Brambory zlevní, ale na původní úroveň cen se nevrátí

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Letošní sklizeň obilovin podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala zachránil srážkově nadprůměrný květen. U brambor se dlouhodobě nedaří navyšovat plochy, jejich zásoby tak nemusí stačit, problémy se sklizní mají i v Polsku a v Německu. Podle analytiků brambory proti loňsku zlevní, na původní ceny se však nevrátí.

\"U brambor se odhadovalo, že konečná sklizeň bude také v souladu s desetiletým průměrem, nicméně podle posledních údajů se sklizeň brambor nebude výrazně lišit od loňska,\" řekl dnes ČTK Doležal. Bramborářské plochy, které podle údajů Českého statistického úřadu činí stejně jako loni 23.000 hektarů, se podle něj nedaří přes snahy státu navyšovat.

\"Pěstitelé také vzhledem k omezením vyplývající z ochrany vodních zdrojů nebo protierozní ochrany půdy mají problém najít pro brambory vhodná pole. Konečný výsledek sklizně tak do značné míry závisí na vývoji počasí,\" uvedl dále. \"Celkové zásoby brambor nemusí být ani v tomto roce dostatečné i s ohledem na první zprávy o problémech v Polsku a v některých částech Německa, kde se také čekala vyšší sklizeň,\" dodal.

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka povede letošní sklizeň k mírnému snížení cen. \"Množství brambor však není dostatečné, aby se ceny vrátily na své původní úrovně,\" dodal. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy zaostane sklizeň brambor za pětiletým i desetiletým průměrem. \"Nicméně cenové tlaky v oblasti brambor pro konečného spotřebitele již nyní polevují a polevovat ještě budou,\" uvedl.

Obilí se letos v Česku sklidilo o 9,8 procenta více než loni, zemědělci ho svezli z polí 7,638 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. září zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Více se urodilo také brambor, a to o 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK