Sněmovna vyslechne zprávu ministra Kremlíka o výběru mýtného

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - Sněmovna ve středu večer vyslechne informaci ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) o připravenosti státu na výběr mýtného od prosince. Na plénum byl bod pevně zařazen po 18:00, informoval dnes novináře předseda lidovců Marek Výborný. KDU-ČSL chce slyšet, jaké kroky chystá vláda pro výběr mýtného i v příštích letech a jak je stát přichystán čelit případným mezinárodním arbitrážím. O tom, že není ohrožen výběr mýta od ledna, přesvědčoval v pondělí Kremlík vládu.

Materiál, který pro vládu Kremlík připravil, uvádí, že nový mýtný systém konsorcia CzechToll/SkyToll, který by měl být spuštěný od letošního prosince, je z 97 procent hotov. Nyní je ve zkušebním provozu. Nový provozovatel mýta do vybudování a přípravy systému zatím investoval 2,6 miliardy korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v minulých týdnech ale zakázal plnění mýtné smlouvy s odkladem o rok. Ministerstvo dopravy proti tomu podalo rozklad, zároveň ale připravuje nový tendr.

Přechod na nový mýtný systém provázejí spory, které vede stávající správce systému společnost Kapsch s ÚOHS a ministerstvem dopravy. Antimonopolní úřad v minulých týdnech zakázal plnění smlouvy mezi státem a vítězným konsorciem. Pro zákaz uložil roční odklad. Ministerstvo s rozhodnutím nesouhlasí a podalo proti němu rozklad. Vedle toho ovšem zahájilo přípravy nové soutěže na nového provozovatele. Ten by spravoval v současnosti připravovaný systém. Podle Kremlíka jde o záložní plán pro případ, že by úřad neuspěl s rozkladem. Ministerstvo v rozkladu uvedlo, že roční odklad je nedostatečný pro přípravu nového tendru, podle resortu navíc ÚOHS nepřihlédl k důkazům, které ministerstvo podalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK