MMF: Světová ekonomika letos vzroste nejméně od finanční krize

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. října (ČTK) - Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na tři procenta, což bude nejslabší tempo od globální finanční krize. Ve svém podzimním výhledu to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Ještě v červenci počítal na letošní rok s růstem o 3,2 procenta. Loni světová ekonomika vzrostla o 3,6 procenta.

Fond rovněž předpověděl, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Potvrdil tak svou prognózu z červnové tiskové zprávy ke konzultacím s Českou republikou.

Za letošním zpomalením růstu světové ekonomiky stojí podle MMF mimo jiné rostoucí obchodní bariéry, zvýšená geopolitická nejistota a strukturální faktory, například nízký růst produktivity a stárnutí populace ve vyspělých zemích.

\"Vyšší cla a vleklá nejistota kolem obchodní politiky podkopaly investice a poptávku po kapitálovém zboží,\" uvedl měnový fond. Upozornil, že negativní dopad obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou pomohla zmírnit stimulační opatření centrálních bank.

\"Bez těchto měnových stimulů by byl globální růst v roce 2019 i 2020 nižší o 0,5 procentního bodu,\" uvedl dnes fond. \"Tyto stimuly tak pomohly kompenzovat negativní vliv obchodního napětí mezi USA a Čínou, které podle odhadů příští rok sníží globální HDP o 0,8 procenta,\" dodal.

Odhad růstu globální ekonomiky na příští rok měnový fond snížil na 3,4 procenta z 3,5 procenta, s nimiž počítal v červenci. Upozornil ale, že toto zrychlení tempa růstu proti letošnímu roku nebude mít široké základy, fond je hodnotí jako nejisté.

Odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států, která je největší na světě, MMF snížil o 0,2 procentního bodu na 2,4 procenta. Růst v příštím roce bude v USA podle fondu ještě pomalejší a dosáhne 2,1 procenta. Proti dosavadnímu výhledu je to ale zlepšení o 0,2 procentního bodu.

V Německu se HDP letos podle měnového fondu zvýší pouze o 0,5 procenta, v příštím roce by však měl růst zrychlit a dosáhnout 1,2 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Mezinárodní měnový fond vydává výhled světové ekonomiky dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. V červenci vydává aktualizaci jarního výhledu, v lednu pak aktualizaci výhledu podzimního.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK