Libra posiluje díky zprávám o brzkém uzavření brexitové dohody

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 15. října (ČTK) - Libra výrazně posiluje díky zprávám o brzkém uzavření brexitové dohody. Vůči dolaru zdražuje ze stejného důvodu i euro. Jednotná evropská měna si k dolaru kolem 17:30 SELČ připisuje 0,1 procenta na 1,1040 dolaru, libra dokonce 1,15 procenta na 1,2753 USD. Vyjednavači Evropské unie a Británie se shodli na návrhu brexitové dohody, tvrdí list The Guardian. Podle jeho zdrojů byla vyřešena klíčová otázka cel.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,2 procenta na 98,28 bodu. V průběhu dne ale dolar posiloval díky slábnoucímu optimismu ohledně dosažení obchodní dohody mezi Čínou a USA. Investoři se k americké měně utíkali jako k bezpečnému přístavu, protože jim nejistota brala chuť riskovat.

Skepsi vůči možnosti, že brexitová dohoda bude uzavřena ještě před čtvrtečním začátkem evropského summitu, předtím vyjádřila německá vláda. Z vládních kruhů ale podle agentury DPA zaznívá, že v jednáních bezpochyby došlo k pokroku.

vjn jd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK