Evropské akcie posílily díky nadějím na brexitovou dohodu

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt/Londýn 15. října (ČTK) - Evropské akcie dnes výrazně posílily díky nadějím na dosažení dohody ohledně podmínek odchodu Británie z Evropské unie. Podle agentury Reuters se tak vyšplhaly na nejvyšší úroveň za téměř tři měsíce. Panevropský akciový index STOXX 600 si dnes připsal 1,11 procenta a uzavřel na 349,02 bodu.

Britský list The Guardian s odvoláním na své zdroje uvedl, že vyjednávací týmy Evropské unie a Británie se dnes shodly na návrhu brexitové dohody. Agentura Reuters nicméně s odvoláním na své vlastní zdroje napsala, že hovořit o hotové brexitové dohodě je \"předčasné\".

Akcie irských podniků, které jsou silně závislé na vývoji v Británii a jsou považovány za ukazatel obav investorů ohledně brexitu, se dnes vyšplhaly na nejvyšší úroveň za více než rok. Index dublinské burzy ISEQ si připsal 2,63 procenta na 6613,95 bodu.

Výrazně posilovaly rovněž německé akcie. Jejich index DAX během dne překročil 12.682 bodů. Dostal se tak nejvýše od loňského srpna, píše agentura DPA. Obchodování index uzavřel s nárůstem o 1,15 procenta na 12.629,79 bodu.

Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 dnes nicméně klesl o 0,03 procenta na 7211,64 bodu. Výrazný nárůst libry vyvolaný nadějemi na brexitovou dohodou měl totiž negativní vliv na velké britské podniky vytvářející značnou část tržeb v zahraničí. Index menších britských firem FTSE 250 si nicméně připsal přes 1,3 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK