Akcie v USA povzbudily výsledkové listiny za třetí kvartál

15.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování se zisky, když je povzbudily výsledkové listiny firem za třetí čtvrtletí. V průběhu dne všechny tři hlavní akciové indexy přidaly více než procento, a dosáhly tak na třítýdenní maxima, některé však zisky v závěru mírně snížily. Na devizovém trhu se v reakci na sílící naděje na dosažení dohody ohledně podmínek odchodu Británie z Evropské unie dařilo britské libře.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, dnes posílil o 0,89 procenta a obchodování zakončil na 27.024,80 bodu. Širší index S&P 500 stoupl o přesně jedno procento na 2995,68 bodu a technologický index Nasdaq Composite se zvýšil o 1,24 procenta na 8148,71 bodu.

Své hospodářské výsledky zveřejnily největší americké banky. Vůbec největší americká bankovní společnost JPMorgan Chase & Co zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o osm procent na 9,1 miliardy dolarů (zhruba 213,5 miliardy Kč). Nárůst zisku zaznamenal rovněž domácí konkurent Citigroup, rivalovi Goldman Sachs však čtvrtletní zisk výrazně klesl.

Akcie JPMorgan dnešní obchodování zakončily se ziskem tří procent, akcie Citigroup přidaly 1,44 procenta a akcie Goldman Sachs 0,3 procenta. Příznivá výsledková listina pomohla zakončit se ziskem i akciím farmaceutické firmy Johnson & Johnson a akciím největší americké zdravotní pojišťovny UnitedHealth.

Britský list The Guardian s odvoláním na své zdroje uvedl, že vyjednávací týmy Evropské unie a Británie se dnes shodly na návrhu brexitové dohody. Naděje na brexitovou dohodu posílila britskou libru i euro.

Kolem 22:00 SELČ si euro k dolaru připisovalo 0,1 procenta na 1,1035 dolaru. Libra pak vůči dolaru zpevňovala o 1,4 procenta na 1,2786 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ve stejnou dobu ztrácel 0,2 procenta na 98,30 bodu.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK