Ceny průmyslových výrobců v září zpomalily růst na 1,9 pct

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v září zpomalily meziroční růst na 1,9 procenta ze srpnových 2,1 procenta. Šlo o nejnižší růst od loňského května. Zemědělské ceny v září zbrzdily meziroční růst na dvě procenta z 4,1 procenta o měsíc dříve. Zdražování ve stavebnictví naopak zrychlilo. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Průmyslové ceny předznamenávají další vývoj cen pro konečné spotřebitele u obchodníků.

Meziročně rostly ceny všech sledovaných výrobců. \"Jediný pokles jsme zaznamenali u zemědělských výrobců v odvětví rostlinné výroby, kde srpnový růst cen o 2,8 procenta vystřídal pokles o 0,9 procenta. Nejvyšší mírou k tomu přispěl pokles cen obilovin a olejnin,\" uvedl vedoucí oddělení statistiky cen zemědělství, stavebnictví a služeb ČSÚ Jiří Šulc.

Na vývoj cen v průmyslu mělo vliv hlavně zdražení elektřiny a plynu o 7,7 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku v září stouply meziročně o 3,6 procenta. \"Ceny v odvětví nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu vzrostly o 4,3 procenta,\" uvádí ČSÚ. Významně se naopak snížily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Levnější byly také chemické látky a výrobky.

Stavební práce v září podle odhadů ČSÚ zdražily meziročně o 4,1 procenta, zatímco v srpnu to bylo 3,8 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v září vyšší o 2,7 procenta.

Ceny zemědělských výrobců zmírnily tempo růstu na dvě procenta ze srpnových 4,1 procenta. V rostlinné výrobě se ceny snížily o necelé procento, v živočišné výrobě naopak o 6,6 procenta stouply. Oproti minulému roku zdražily hlavně brambory, a to o více než 29 procent, a také ovoce o 20,4 procenta. Téměř o čtvrtinu se zvedly ceny jatečných prasat. Naproti tomu zlevnily olejniny a obiloviny či vejce.

Ceny tržních služeb pro podniky v září vzrostly meziročně o 2,8 procenta, o 0,1 procentního bodu rychleji než o měsíc dříve. Firmám zdražily hlavně služby v oblasti zaměstnání a za pojištění, zajištění a penzijní financování.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK