Rumunsko chce továrnu VW, kterou firma plánovala v Turecku

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 16. října (ČTK) - Rumunsko zahájilo nové rozhovory s automobilovým koncernem Volkswagen kvůli nové továrně, kterou firma chtěla původně postavit v Turecku. Rumunskému listu Ziarul Financiar to řekl ministr obchodu ?tefan Radu Oprea. Automobilka v úterý uvedla, že konečné rozhodnutí o výstavbě závodu v Turecku odkládá. Reaguje tím na mezinárodní kritiku vojenských operací, které Ankara provádí v Sýrii.

\"Zahájili jsme nová jednání s Volkswagen Group,\" řekl rumunskému listu Oprea. \"Rumunsko má teď velmi dobrou technickou pověst a nemáme problémy s pracovní silou,\" dodal.

Rumunsko je domovem automobilek Dacia, kterou vlastní francouzský Renault, a Ford Romania.

Investici Volkswagenu by rádo získalo i sousední Bulharsko. To je podle německého listu Frankfurter Allgemeine Zeitung připraveno zdvojnásobit finanční pobídky, aby Volkswagen přesvědčilo postavit továrnu právě tam, uvedla agentura Reuters.

Nový závod Volkswagenu by podle dřívějších informací zdrojů měl ročně vyrábět 300.000 aut, včetně vozů české automobilky Škoda, na export do východní Evropy. Závod by měl přijít na více než jednu miliardu eur (25,7 miliardy Kč) a zaměstnat skoro 4000 lidí. Výstavba by mohla začít koncem příštího roku, výroba by mohla být zahájena v roce 2022.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK