EK nařídila Broadcomu pozastavit některé obchodní dohody

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. října (ČTK) - Evropská komise (EK) dnes nařídila americkému výrobci čipů Broadcom, aby přestal uplatňovat některá obchodní ustanovení v dohodách s výrobci televizních set-top boxů a modemů. A to do doby, než komise dokončí vyšetřování, zda tato ustanovení nemají za cíl poškodit konkurenci. Prozatímní opatření jsou poměrně vzácná a EK k nim přistupuje pouze v případě důvodného podezření, že firmy by mohly omezit či vytlačit konkurenci z trhu dřív, než komise vyšetřování ukončí. To může trvat i několik let, upozornila agentura Reuters.

Komise uvedla, že prozatímní opatření má zabránit vážnému a nenapravitelnému poškození hospodářské soutěže. To by chování Broadcomu pravděpodobně způsobilo, protože podle komise na první pohled porušuje pravidla hospodářské soutěže EU.

Obavy komise, která je exekutivním orgánem EU s pravomocí antimonopolního úřadu, se týkají hlavně dohod s šesti výrobci set-top boxů a modemů. Jejich výsledkem je, že firmy nakupují různé čipy výhradně od Broadcomu. Ten má nyní 30 dní na to, aby vyhověl nařízení, jehož platnost je tři roky, ale může skončit i dříve, pokud bude v této věci přijato konečné rozhodnutí.

Broadcom je největším světovým dodavatelem čipových sad pro televizní set-top boxy a modemy, včetně systémů, které tvoří takzvaný mozek set-top boxů a modemů. Firma vyrábí také čipy pro chytré telefony a počítače a je hlavním dodavatelem čipů pro společnost Apple.

EU zahájila vyšetřování letos v červnu, kdy rovněž varovala, že zřejmě v rámci vyšetřování nařídí firmě okamžité pozastavení některých praktik. List The Wall Street Journal tehdy uvedl, že prozatímní opatření Evropská komise naposledy použila před 18 lety.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK