Daňový balíček bude Sněmovna schvalovat nejdřív v pátek

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Vládní daňový balíček bude Sněmovna schvalovat nejdřív v pátek. Dnes se k němu kvůli jiným předlohám, ale i přestávkám v jednání nedostala. Daňový balíček zejména zvyšuje spotřební daň z lihu a tabákových výrobků. Kabinet se zvýšenými příjmy z těchto i dalších daní počítá v návrhu rozpočtu pro příští rok. Vládní koalice zvažuje kvůli oddalování bodu svolání mimořádné schůze Sněmovny. Podle místopředsedkyně klubu ČSSD Kateřiny Vlachové by mohla být 1. listopadu.

Hned ráno se začátek dnešního jednacího dne posunul o půlhodinu kvůli schůzi evropského výboru. Další přestávku si vyžádalo rozbité hlasovací zařízení poslance ODS Jakuba Jandy, které bylo nutné vyměnit. Protáhlo se také schvalování veterinární novely proti takzvaným množírnám psů, a to i díky pauze, kterou si před hlasováním o pozměňovacích návrzích vyžádala opoziční TOP 09.

V souvislosti s daňovým balíčkem se v kuloárech mluví o obstrukci. Vládní strany se proto připravují na případné svolání mimořádné schůze dolní komory. Podle Valachové by se mohla konat 1. listopadu, podpisy k jejímu svolání budou koaliční strany sbírat ve čtvrtek.

Opoziční strany se zvyšováním daní nesouhlasí. Vláda balíček obhajuje argumenty, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby a doporučují to i mezinárodní organizace. Podle opozice jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu.

Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Balíček obsahuje například také změny v daních z hazardu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK