V jakých velkých obchodech můžete zaplatit stravenkou?

20.12.2022 | , Finance.cz
Spotřebitel


Dostáváte od zaměstnavatele stravenky? Pak víte, že je neberou ve všech supermarketech nebo hypermarketech. Kde jimi můžete zaplatit? A jak velký nákup?

I když by stravenky podle některých měly sloužit převážně k tomu, aby si mohl zaměstnanec o polední pauze objednat oběd, mnoho lidí za ně nakupuje a vaří doma, aby ušetřilo. Ne v každém obchodě ale můžete stravenkami zaplatit. Kde ale ano a jakými?

Kdo má nárok na stravenky?

Zaměstnavatel je povinen poskytnout zaměstnanci pauzu na jídlo a odpočinek. Zajišťovat stravování na pracovišti však nemusí, a stravenka tedy z pohledu zákona také není nároková. Funguje však jako oblíbený zaměstnanecký benefit, prostřednictvím kterého přispívá zaměstnavatel na stravování zaměstnanců. Pokud už se rozhodne pro vydávání stravenek ke mzdě nebo platu, musí je poskytovat všem zaměstnancům bez rozdílu, jinak by se dopouštěl diskriminace.

Od roku 2021 se pak zaměstnavatelé mohou rozhodnout, zdali zaměstnancům poskytnou papírovou či elektronickou stravenku, anebo příspěvek na stravování, čili tzv. stravenkový paušál.

Kdy náleží zaměstnanci stravenka?

Pokud zaměstnavatel přispívá zaměstnancům na stravu na základě vnitřního předpisu anebo dohody v kolektivní smlouvě, pracovník má nárok na stravenku za každý odpracovaný den za předpokladu, že jeho směna trvala déle než 3 hodiny. Do tohoto limitu se pak nezapočítává práce přesčas.

Kde berou stravenky: Albert, Tesco, Billa, Kaufland, Lidl

Zdroj: Shutterstock

Kolik na stravenku přispívá zaměstnavatel?

Zaměstnavatel přispívá na stravenku ve výši 55 % z její hodnoty, zbylých 45 % je hrazeno zaměstnancem, tato částka se mu srazí ze mzdy. Pro zaměstnavatele se jedná o daňově uznatelný náklad. Příspěvek na stravenku pak nepodléhá odvodům na sociální a zdravotní pojištění ani dani z příjmů.

Co lze koupit na stravenky?

Stravenkami lze hradit pouze nákup potravin a nealkoholických nápojů. Nelze jimi platit za alkohol, tabákové výrobky, drogistické zboží apod.

Kde berou stravenky?

Albert

Ve všech prodejnách sítě Albert lze platit stravenkami Edenred (Ticket Restaurant), Le Chèque Déjeuner / UP Česká republika (Chèque Déjeuner) a Sodexo (Gastro Pass). K jednomu nákupu lze využít až 5 stravenek, pokladní vám však vrátí do 10 Kč.

Přijímány jsou také elektronické stravenky anebo stravenkové karty, a to také od společností Edenred, Chèque Déjeuner / UP Česká republika, Sodexo a Benefit Plus. Stravenky a elektronické stravenkové karty berou na všech prodejnách.

Billa

Ve všech prodejnách Billa CZ lze platit nákup potravin stravenkami Sodexo. Dále v těchto supermarketech berou také poukázky Edenred neboli Ticket Restaurant a UP Česká republika.

Kaufland

V Kauflandu můžete platit poukázkou Naše stravenka, která má podobu karty, ale i papírové stravenky. Na rozdíl od ostatních poukázek však můžete uplatnit až 10 stravenek při jednom nákupu anebo až 1600 Kč z karty na den. S Naší stravenkou lze navíc u obchodníků využívat i slevové akce.

Dále lze také hradit nákup i Ticketkami od společnosti Edenred, UP Česká republika a Sodexo Gastro Pass. Na papírové stravenky se zde nevrací.

Lidl

V Lidlu pak zaplatíte elektronickou kartou Naše stravenka do limitu 1600 Kč. V papírové podobě můžete na nákup využít až 10 stravenek. Dále Lidl přijímá také Sodexo (10 kusů v papírové podobě, v elektronické GastroPass není stanoven limit pro platbu), UP Česká republika (eStravenka bez limitu, Chèque Déjeuner až 10 ks), Edenred (10 ks) a v případě elektronické stravenky zde není stanoven limit, stejně jako u karty Benefit Plus.

Tesco

Stravenkami Benefit Plus, Edenred, Gusto, Sodexo a UP zaplatíte ve všech supermarketech i hypermarketech sítě Tesco. Těmito stravenkami navíc zaplatíte i na samoobslužných pokladnách. Je zde také možné platit kartami, a to i Gusto kartou, anebo elektronickými stravenkami. Využijete zde také Asistence Šek servis a Ticket service.

Na jeden nákup pak lze přijmout až 15 kusů, maximální hodnota pak činí 3000 Kč. Limit stravenkové karty závisí na vydavateli.

Globus

U běžných pokladen lze v Globusu zaplatit stravenkami Edenred, UP Česká republika, Sodexo, kartami Benefit Plus a Naše stravenka, a to jak v papírové, tak i v elektronické podobě.

 

Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 126 krát

Články ze sekce: Spotřebitel