Soud zahájil insolvenční řízení s majitelem EMTC Bártou

16.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Městský soud v Praze uznal podání insolvenčního návrhu proti majiteli a šéfovi skupiny EMTC Tomášovi Bártovi a zahájil tak s ním insolvenčním řízení. Skupina věřitelů si nárokuje téměř 30 milionů korun. Soud se nyní bude také zabývat možným úpadkem Bárty a vyhlášení konkurzu na jeho majetek. ČTK o tom informoval server www.rizikovedluhopisy.cz. Skupina EMTC ČTK sdělila, že dokončuje jednání se strategickým partnerem.

Jak server uvedl, jde o třetí insolvenční řízení vedené proti Bártovi. EMTC v srpnu oznámila neschopnost dál vyplácet úroky a jistiny dluhopisů, které vydala v hodnotě přes 680 milionů korun. Začátkem září slíbila, že do šesti týdnů přijde s návrhem řeším situace, což ale nedodržela.

EMTC písemně informovala majitele dluhopisů v pátek 11. října, že se nachází ve finální fázi jednání se strategickým partnerem, který má skupině pomoci s její restrukturalizací. Jméno partnera EMTC sdělí po uzavření spolupráce.

\"Je zcela nepochopitelné, že o podílu EMTC nyní jedná s dalším investorem. Bárta totiž podíl v EMTC dříve slíbil Pavlu Krúpovi a jeho společnosti Arca Capital, následně Petru Bujnochovi, který prostřednictvím své firmy Credit One vlastní desetinu akcií EMTC, a také samotným věřitelům dluhopisů,\" uvedl server.

Bártovy dluhopisy určené převážně na vývoj mobilní aplikace Lipa Learning pro předškoláky podle expertů v případě platební neschopnosti zřejmě převýší objem závazků společnosti Zoot, které činí 668 milionů korun. O finančním zdraví EMTC se spekulovalo delší dobu v souvislosti s výsledky hospodaření. Podle účetní závěrky z června 2018 vykázala EMTC ztrátu téměř 70 milionů Kč.

Bárta ztrátu opakovaně vysvětloval plánovaným zadlužením v rámci investičního rozvoje softwarového projektu Lipa Learning. Nyní EMTC informovala majitele dluhopisů o tom, že přistoupila k výraznému snížení nákladů celé skupiny za současného zajištění provozu a rozvoje projektu Lipa Land tak, aby si projekt zachoval svoji hodnotu a kvalitu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK