Senioři a moderní technologie - nepřátelé či kamarádi?

21.10.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Moderní technologie a nová technika nám zatraktivňuje sport. A sport nám pomáhá utužovat zdraví. Krom dětí to platí snad ve všech věkových kategoriích. Jen u seniorů je to s přístupem k technice svízelnější.

Zahraniční zkušenosti dokazují, že také seniorům by mohly technologické pomůcky pomoci, a tak se odborníci z Masarykovy univerzity rozhodli zjistit, jestli starší lidé tyto technologie mají a využívají je například ke zvýšení své pohybové aktivity. Výsledky byly spíš záporné.

Důchodci, spor a technologie? Že to k sobě nejde? Právě naopak!

Důchodci a sport

Zdroj: Shutterstock

Pojď se projít!

V zahraničí experti prokázali, že se starší lidé využívající například mobily nebo sportovní hodinky hýbou víc. Sportovní hodinky nebo telefon mohou sledovat trasu, po které se jedinec pohybuje, měří vzdálenost a čas, a také využití energie. V neposlední řadě mohou svého majitele i upozornit, že je čas si zasportovat, nebo se prostě jen projít. Tito senioři pěstují pohybové aktivity častěji než jejich vrstevníci, kteří technologie nepoužívají.

Podle průzkumu se ale čeští senioři hýbou ještě méně, než srovnatelně staří lidé v Evropě a nevěnují se ani jiným aktivitám, kterými by podpořili své zdraví. Funguje to vlastně jednoduše, pokud má starší člověk sportovní náramek, častěji si řekne, že je na čase jej pořádně využít a vydá se například na nordic walking. Pokud ho nemotivuje nic, prostě raději zůstane doma.

Jen 2 % seniorů si monitorují svůj pohyb

Mít sportovní hodinky, nebo si nařídit mobil, aby měřil sportovní aktivitu, to pro mnoho starších lidí představuje velkou neznámou. Z „novot“ mají obavy, nejčastěji argumentují, že by jim stejně neporozuměli. Stejně staré lidi, kteří moderní prostředky k měření pohybu používají, většinou ani příliš nechápou.

Průzkum také ukázal, jak senioři využívají web. Necelých 17 % starších lidí u nás sedne k počítači a zorientuje se na internetu, aby si našli nějaké informace, týkající se zdraví. A ani ne dvě procenta používá nějaké sportovní hodinky nebo mobil k monitorování svého pohybu.

Tip: Valorizace důchodů 2020

Kdo pomůže se zasvěcením seniorů?

Zjistilo se také, že jestliže mají starší lidé obavy z moderních prostředků, které měří jejich pohyb, sami je nepřekonají. Psychologové doporučují, aby staršího člověka s přístrojem naučil pracovat nějaký blízký rodinný příslušník, sociální pracovník nebo pečovatel. Překonat odpor k digitalizaci se ukazuje jako nutnost, protože zdravotnictví se modernizuje a týká se hlavně starších lidí, kteří by se měli naučit nebát se moderních přístrojů a technologií.

 

Proč je pohyb u seniorů důležitý?

Že se hýbou děti a sportují lidé v produktivním věku, je celkem samozřejmé. U seniorů bylo dlouhá léta zvykem, že se naopak příliš nehýbou. Mnohdy k tomu jsou objektivní zdravotní důvody, ale nehýbou se ani ti, co se pohybovat mohou. Tím rozhodně neprospívají svému zdraví, což může být povzdechnutí, ale je to hodně nepříznivá zpráva pro českou ekonomiku.

Česká populace totiž stárne a podle prognóz bude nejméně do poloviny století starších lidí přibývat. Jestliže tito lidé nebudou víc pečovat o své zdraví, budou nemocnější a stát bude muset na zdravotnictví dávat obrovské peníze.

Podle odborníků je správná a pravidelná pohybová aktivita u seniorů vlastně „fungující medicínou“, která umožňuje zachování kvality života a snižuje tak dopad na výši veřejných rozpočtů. Současným cílem vědců je hledání a nastavování programů pohybu u starších lidí, aby byly efektivní a snižovaly projevy geriatrických syndromů, jakými jsou například snížená kloubní pohyblivost, nízká svalová kondice nebo nestabilita. Zmíněné programy by měly být pro seniory fyzicky přiměřeně náročné, a hlavně uživatelsky zajímavé.

Komentář: Důchodci mají radši vnoučata než toho, kdo jim zvyšuje penzi

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 4 krát

Články ze sekce: Spotřebitel