Máte volné peníze? A chcete, aby jich bylo víc?

22.10.2019 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Máte pocit, že vám peníze trochu přebývají a měly by spíš vydělávat, než ležet doma, nebo v bance? Nejste sami. Finanční poradci se s podobným typem zákazníků setkávají poměrně často. Co se tedy dá dělat?

Nezávislá finanční poradkyně Kamila Felixová říká, že podobný typ lidí ji navštěvuje poměrně často. „Mají většinou kolem čtyřicítky až padesátky. Vydělávají dost peněz a už jsou hmotně zajištění například koupí pozemků nebo nemovitostí. To vše je již zaplaceno, takže nyní hledají možnosti, kam dobře investovat,“ říká inženýrka Felixová.

V bance to nešlo a sám nemá čas

Pan Josef má na účtu ve své bance penze dost, k tomu samozřejmě ještě finance v penzijním fondu a ve stavebním spoření. Díky velmi slušnému platu mu jeho účet ale stále roste. Celkem oprávněně má dojem, že tímto způsobem peníze ztrácejí hodnotu a měl by s nimi „něco“ dělat.

Chtěl nejprve vše zvládnout sám. Proto se vydal na konzultace do své banky. Tam se svěřil, že chce vytvořit vlastní investiční plán, takříkajíc na míru. Chtěl ještě za několik let investovat do modernizace svého domku na venkově, pak si koupit nové auto. A mít samozřejmě nějaké volné finance na kontě.

V jeho bance si s tímto požadavkem trochu nevěděli rady, nedokázali mu ve všech směrech vyhovět. Stále se ptali, jaké chce podstoupit riziko a kolik očekává peněz, a za jakou dobu. Když začal hovořit o konkrétních sumách v jistém časovém horizontu, krčili bankéři rameny. A nepřestávali doporučovat produkty jejich ústavu. Ty ale jeho záměrům evidentně nedostačovaly a nějak skloubit se bohužel nedaly.

V druhé fázi se tedy rozhodl vše si vyřešit vlastními silami. Jenže zjistil, že na důkladné studium investic prostě nemá čas. A tak vyhledal odborníka.

Jak a kam investovat peníze: diverzifikace portfolia

Zdroj: Shutterstock

Opatrně a jistě

„Měl několik podmínek. Řekl, že nechce riskovat, byl na své peníze opatrný. Výnos nemusí podle jeho slov být tak velký, ale jistý, investice byla milion a půl korun. Navíc bude chtít v určitých termínech nějaké peníze vybrat. Znal přibližné sumy i termíny,“ přibližuje Kamila Felixová.

Po vyslechnutí mu řekla, že se takový model pokusí najít. Vzhledem k tomu, že mnozí odborníci čekají v příštím ekonomickém období spíše recesi, zvolila části portfolia na delší časové období a diverzifikaci financí, tedy rozdělení částky na jednotlivé produkty.

Na další schůzce si tedy s klientem sedli nad kalkulačkou a počítali. K dispozici byl zmíněný milion a půl. Pan Josef byl upozorněn, že s menším rizikem velmi pravděpodobně nedosáhne většího zhodnocení peněz, což přijal.

 

Investiční plán

„Měla jsem již připravený investiční plán. Doporučila jsem vložit 300 tisíc korun na spořicí účet, kde je zhodnocení minimální, necelé 2 %, ale finance jsou stále po ruce. Dalších 500 tisíc korun by mělo být vloženo do státních dluhopisů, kde je zhodnocení ve výší inflace a necelé procento navíc. 400 tisíc korun pak do korporátních dluhopisů, ty jsou na tom s výnosem podobně. Zbývajících 300 tisíc korun by pak mělo jít do akcií,“ pokračuje inženýrka Felixová.

Vybrala tři podílové fondy, do každého by mělo jít 100 tisíc Kč. „Nabídla jsem tedy dolarový fond, ve kterém se investuje do akcií amerických firem. Pak jsem zvolila eurový fond středně velkých až velkých společností. Tady se počítá s tím, že jsou v době nákupu podhodnocené, a velmi pravděpodobně porostou. Posledních 100 tisíc bylo vloženo do nejvíce rizikového fondu středních a malých podniků. Zde jsou sice určitá rizika, ale zato větší výnosy,“ uzavírá Kamila Felixová.


Čtěte také:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 26 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ