Letiště Praha v létě zvýšilo počet cestujících na 5,8 milionu

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Letiště Praha odbavilo během letní sezóny 5,81 milionu cestujících, což je o šest procent více než loni. Nejvíce lidí letělo od července do konce září tradičně do Londýna a do dovolenkové destinace Antalya. Na dovolenou letělo 1,69 milionu lidí, tedy o devět procent více. Letiště to dnes oznámilo v tiskové zprávě.

Nejvytíženějším měsícem byl srpen, nejvyšší meziroční nárůst počtu odbavených cestujících zaznamenalo letiště v září. Na provozních výsledcích letiště mají podle předsedy představenstva Václava Řehoře podíl nově otevíraná letecká spojení, navyšování počtu linek do stávajících destinací i navyšování kapacit na existujících linkách.

\"Počet odbavených cestujících ve třetím čtvrtletí odpovídá našim prognózám z počátku letní sezóny. V případě meziročního nárůstu cestujících se dokonce pohybujeme mírně nad horní hranicí předpokladu z počátku letošního roku, což bezesporu pozitivně ovlivní celkové provozní výsledky za celý rok 2019, kdy by měl počet odbavených cestujících přesáhnout hranici 17,7 milionu,\" uvedl Řehoř.

Vedle Londýna (358.388 odbavených), letělo nejvíce lidí do Moskvy (223.465) a Paříže (217.956). U dovolenkových destinací následuje za tureckou Antalyií (199.137) Burgas v Bulharsku (131.227) a Barcelona (130.804).

Zatímco počty odbavených cestujících v meziročním srovnání na Letišti Praha rostly, v případě leteckých pohybů zaznamenalo letiště ve sledovaném období opačný trend. V třetím čtvrtletí meziročně klesl počet leteckých pohybů o procento. Největší pokles byl v srpnu, a to o 1,5 procenta.

Letiště již dříve uvedlo, že je ohledně provozu na hraně své kapacity. V budoucnu ji chce navýšit investicemi za zhruba 27 miliard korun. V plánu je zejména výstavba nové paralelní ranveje a rozšíření terminálu 2.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK