Vládní daňový balíček bude Sněmovna schvalovat tento pátek

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Schvalování sporného vládního daňového balíčku dnes Sněmovna zařadila z podnětu hnutí ANO na tento pátek. Občanští demokraté neprosadili návrh, aby předloha z nynější schůze dolní komory úplně vypadla. Daňový balíček zejména zvyšuje spotřební daň z lihu a tabákových výrobků. Kabinet se zvýšenými příjmy z těchto i dalších daní počítá v návrhu rozpočtu pro příští rok.

Pro návrh předsedy nejsilnějšího koaličního klubu ANO Jaroslava Faltýnka na zařazení schvalování daňového balíčku na pátek hlasovali vládní poslanci ANO a ČSSD a také poslanci KSČM, kteří kabinet v dolní komoře tolerují. Neúspěšný návrh na úplné vyřazení předlohy ze schůze zdůvodňoval šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura úvahami koalice svolat k balíčku mimořádnou schůzi na pátek 1. listopadu.

Vláda balíček obhajuje argumenty, že vyšší ceny alkoholu a cigaret povedou k omezení spotřeby a doporučují to i mezinárodní organizace. Podle opozice jde jen o vyšší přísun peněz do rozpočtu. Zřejmě nejspornějším bodem je ale navrhované zdanění technických rezerv pojišťoven. Balíček obsahuje například také změny v daních z hazardu.

V souvislosti s daňovým balíčkem se v kuloárech mluví o obstrukci. Koaliční poslanci proto ve středu hovořili o možnosti vyvolání mimořádné schůze.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK