Pokud Rheinmetall uspěje v zakázce na BVP, vytvoří v ČR 200 míst

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - V případě úspěchu v největší české armádní zakázce na pásová bojová vozidla přesune německá firma Rheinmetall do ČR výrobu věžového systému nabízeného vozidla. V závodu v Ústeckém kraji by tak vytvořila asi 200 pracovních míst. ČTK to dnes sdělil mediální zástupce firmy Radovan Suk z Best Communications. Zájemci o zakázku museli do úterý ministerstvu obrany poslat své předběžné nabídky. Kromě ceny bude důležitým kritériem pro výběr vítěze i zapojení českého obranného průmyslu.

Ministerstvo obrany chce koupit 210 pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) za asi 50 miliard korun. Oslovilo čtyři firmy, nabídku podaly tři z nich. Přišla od firmy BAE Systems, která vyrábí vozidlo CV90, společnosti General Dynamics European Land Systems (GDELS) nabízející obrněnce Ascod a od výrobce Rheinmetall Landsysteme, dodavatele stroje Lynx. Ze soutěže odstoupilo německé konsorcium PSM s obrněncem Puma.

\"Společnost Rheinmetall oznamuje, že má v úmyslu vyrábět technologicky pokročilý věžový systém ve svém závodě v Ústeckém kraji. Informace je součástí soutěžní nabídky na dodávku bojových vozidel pěchoty,\" uvedl Suk. Znamenalo by to vytvoření asi 200 pracovních míst, dodal. Poznamenal, že Rheinmetall Defence za více než 50 let dodal zákazníkům přes 6000 věží vybavených špičkovými technologiemi. \"Výroba věží se zde může stát základnou pro jejich budoucí export,\" uvedl.

Armáda požaduje 210 vozidel v sedmi různých modifikacích. Většina z nich bude sloužit jako BVP, která mají uvézt 11 vojáků, mít věž s osádkou a kanon ráže 30 milimetrů. Další budou ve verzích velitelské, průzkumné, ženijní, vyprošťovací, zdravotnické a jako dělostřelecká pozorovatelna.

Rheinmetall české armádě nabízí obrněnce Lynx KF41 vybaveného věží Lance. Jako svou hlavní zbraní je věž Lance vybavena 30mm kanónem Rheinmetall MK30-2/ABM, který je spřažen s kulometem 7,62 mm. Dále je věž vyzbrojena velitelskou zbraňovou stanicí s volitelným těžkým kulometem a volitelným raketovým systémem Rafael Spike LR s odpalovacím zařízením Lance, ve kterém jsou umístěny dvě protitankové řízené střely.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK