Německá vláda zhoršila výhled růstu na příští rok

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. října (ČTK) - Německá vláda snížila odhad růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procenta z dosavadních 1,5 procenta. Oznámilo to dnes ministerstvo hospodářství, které ale současně dodalo, že největší evropské ekonomice nehrozí krize.

Pro letošní rok Berlín potvrdil dosavadní výhled, podle kterého se má hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o půl procenta. Loni HDP stoupl o 1,4 procenta.

\"Hospodářský vývoj v Německu je v současnosti rozdělený,\" uvedl ministr hospodářství Peter Altmaier. Odvětví orientovaná na vývoz jsou totiž nyní pod tlakem kvůli obchodním konfliktům a odchodu Británie z Evropské unie, upozornil.

Domácí ekonomika však zůstává v dobrém stavu. \"Ale i když je výhled nyní utlumený, nehrozí žádná ekonomická krize,\" podotkl ministr.

Německé hospodářství se v poslední době potýká se slabší globální poptávkou, která má negativní dopad na německý export a průmysl. K potížím německé ekonomiky přispívá obchodní konflikt mezi Spojenými státy a Čínou a také nejistota kolem plánovaného brexitu.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky. Už na počátku měsíce zhoršily svůj odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok také přední německé instituty. Ty letos čekají zvýšení HDP o 0,5 procenta a příští rok o 1,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK