Euro a libra díky brexitové dohodě posilují

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. října (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích posiluje, jeho kurz podpořilo dosažení dlouho očekávané dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie. Britská libra se vůči dolaru po zprávě o brexitové dohodě vyšplhala až na pětiměsíční maximum blízko 1,30 USD, později však o velkou část zisků přišla.

Jednotná evropská měna si kolem 16:15 SELČ připisovala zhruba půl procenta na 1,1125 USD. Libra ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 0,2 procenta na 1,2860 USD, ačkoli během dne vystoupila až na 1,2990 USD.

Dosažení brexitové dohody dnes oznámili předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i britský premiér Boris Johnson. Není ale jisté, zda dohodu schválí britští zákonodárci. Severoirští unionisté, klíčoví spojenci Johnsonových konzervativců, již uvedli, že dohodu v její současné podobě nemohou podpořit, protože není v dlouhodobém zájmu Severního Irska.

\"Skutečnost, že máme dohodu, znamená, že jsme se vzdálili od tvrdého brexitu. Veškerá pozornost se nyní upře na víkendové hlasování (britského parlamentu o brexitové dohodě),\" uvedl podle agentury Reuters analytik Brad Bechtel ze společnosti Jefferies.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK