Koruna dál posiluje, vůči euru je nejsilnější od konce července

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Koruna dál zpevňuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru je česká měna nejsilnější od konce července, dnes oproti středečnímu závěru posílila o dalších pět haléřů na 25,68 Kč/EUR. K dolaru si dokonce polepšila o 20 haléřů, kolem 17:00 se obchodovala se na 23,10 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Analytici posilování koruny přičítají mírně optimistické náladě na trzích po zveřejnění informace, že Evropská unie a Británie se dohodly na podmínkách brexitu.

\"Koruně se zamlouvá zlepšení nálady na trzích natolik, že je nejsilnější od konce července. Jakmile z Evropy zmizí skepse, část investorů si vzpomene na korunu. Do karet jí hraje její vyšší úroková atraktivita proti euru,\" uvedli analytici společnost NextFinance. Česká národní banka podle nich už letos úrokové sazby zřejmě nezvýší a do konce roku očekávají mírné oslabování koruny.

Jana Steckerová z Komerční banky soudí, že pokud by se se dohodu o brexitu podařilo schválit, mohla by koruna dál posilovat. \"Se schválením brexitové dohody totiž roste i šance, že by Česká národní banka mohla na svém listopadovém zasedání zvýšit úrokové sazby. Tím, co jí od tohoto kroku odrazovalo, byly právě nejistoty pramenící z vnějšího prostředí,\" dodala.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,73 25,68 Kč/USD 23,30 23,10

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK