Ropa kvůli překvapivě velkému růstu zásob v USA zlevňuje

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 17. října (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, hlavním důvodem je silný růst zásob suroviny ve Spojených státech, který výrazně překonal očekávání. Ztráty se ale drží v mezích díky oznámení Británie a Evropské unie, že uzavřely dohodu o brexitu.

Severomořská ropa Brent krátce po 17:00 SELČ ztrácela zhruba 0,8 procenta na 58,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala pokles o 0,7 procenta na 53,00 dolaru za barel.

Zásoby ropy v USA se podle údajů soukromého institutu API minulý týden zvýšily o 10,5 milionu barelů na 432,5 milionu barelů. Analytici odhadovali, že zásoby vzrostou o 2,8 milionu barelů. Americký vládní Úřad pro energetické informace (EIA) pak dnes uvedl, že zásoby ropy v minulém týdnu vzrostly o devět milionů barelů.

Londýn a Brusel se dnes, krátce před začátkem summitu Evropské unie, dohodly na upravených podmínkách brexitu. Analytici se domnívají, že jakákoli smlouva, která zabrání odchodu Británie z EU bez dohody, podpoří hospodářský růst a poptávku po ropě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT ZÁVĚREČNÁ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 58,95 59,42 New York - NYMEX WTI listopad 53,00 53,36

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK