Havlíček: EK odblokovala peníze na projekty ve sporném programu

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Evropská komise podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) odblokovala 18 miliard korun, které zadržovala na projekty v problémovém Operačním programu Podnikání (OP PIK) a inovace pro konkurenceschopnost. Havlíček to dnes uvedl ve Sněmovně při interpelacích. EK platby pozastavila loni na jaře kvůli vysoké chybovosti. Podle vicepremiéra není jasné, kdy peníze proplatí.

\"Před chvílí přišla esemeska, že byl dnes odpoledne odblokován ten zadržovaný peníz, těch 18 miliard korun,\" uvedl Havlíček. Jeho úřad prý čtyři měsíce vše dokládal unijním auditorům, kteří nakonec žádnou chybu neobjevili. \"O nic nepřijdeme v tuto chvíli. Teď je jenom otázka, kdy nám ty peníze pošlou,\" uvedl Havlíček.

Peníze už ministerstvo průmyslu a obchodu dalo firmám, které o ně žádaly pro své projekty z problémového programu. Projekty se často uskutečňují po etapách, a tak se i na základě jednotlivých žádostí o platbu hradí. EK platby proplácí zpětně.

EK za hlavní problém programu podle Deníku N považovala to, jakým způsobem jej české úřady kontrolují. Tedy zda o dotace skutečně žádají malé a střední podniky a nikoli firmy, které se za malé jenom vydávají. V letech 2015 až 2017 prý byly přijímány žádosti malých a středních podniků pouze na základě čestných prohlášení.

Celková chybovost za účetní období od července 2016 do června 2017 byla u OP PIK podle ministerstva financí 6,58 procenta a dílčí chybovost za klasické projekty až 14,43 procenta. Za období mezi červencem 2017 až červnem 2018 dosáhla celkově 7,8 procenta. Za hranici je přitom považována pětiprocentní chybovost.

Do roku 2020 může Česko z OP PIK vyčerpat až 4,3 miliardy eur (zhruba 110 miliard korun). Od začátku programovacího období do letošního léta poslalo Havlíčkovo ministerstvo podle mluvčí Štěpánky Filipové firmám přes 23 miliard Kč, z nichž většina nebyla proplacena.

Z programu čerpají peníze i firmy z holdingu Agrofert, který do předloňského února vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO) a kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů. Podle první předběžné auditorské zprávy EK, která se tím zabývala, premiér ve střetu zájmů je.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK