Akcie v USA posílily díky firemním výsledkům a brexitové dohodě

17.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes mírně posílily. Náladu investorů podpořily dobré hospodářské výsledky některých významných amerických firem a dosažení dohody o podmínkách odchodu Británie z Evropské unie.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes připsal 0,09 procenta a obchodování zakončil na 27.025,88 bodu. Širší index S&P 500 vzrostl o 0,28 procenta na 2997,95 bodu a technologický index Nasdaq Composite se zvýšil o 0,40 procenta na 8156,85 bodu.

Británie a Brusel se dnes, těsně před začátkem klíčového summitu EU, dohodly na upravených podmínkách brexitu. Nyní osud úmluvy, kterou již na summitu podpořili lídři zemí EU, záleží na dolní komoře britského parlamentu. Poslanci o ní budou hlasovat v sobotu, premiér Boris Johnson ale nemá podporu pro dohodu v Dolní sněmovně zdaleka jistou.

Akcie americké banky Morgan Stanley dnes výrazně posilovaly, protože její čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků. Akcie placené internetové televize Netflix těžily z překvapivě silného růstu počtu předplatitelů.

Na devizovém trhu podpořilo dosažení brexitové dohody britskou libru a euro. Libra se vyšplhala až na pětiměsíční maximum blízko 1,30 USD, později však kvůli nejistotě ohledně schválení dohody parlamentem o velkou část zisků přišla.

Jednotná evropská měna si krátce po 22:00 SELČ vůči dolaru připisovala téměř půl procenta na 1,1122 USD. Libra ve stejnou dobu vykazovala nárůst o zhruba 0,3 procenta na 1,2870 USD, ačkoli během dne vystoupila až na 1,2990 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK